Melayu Semakin Terpikat Dengan DAP

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,
Saya letakkan berita penyertaan bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) menyertai Parti Tindakan Demokratik sebagai berita yang mengejutkan pada hari ini. Bagi saya, ia satu tamparan hebat kepada Umno yang secara konsistennya menakut-nakutkan masyarakat Melayu tentang bahayanya DAP terhadap masa depan Melayu, Islam dan kedaulatan sistem Beraja di Malaysia.

Mohd Hata Wahari yang cukup dikenali sebelum ini kerana kelantangannya mengkritik majikannya iaitu Utusan Melayu (M) Bhd telah dipecat pada 21 April 2011 kerana didapati bersalah mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan syarat perkhidmatan yang ditetapkan.

Mohd Hata memiih DAP sebagai wadah perjuangannya dalam politik yang pada hemat beliau lebih sesuai dengan pendekatannya, itu yang saya rasa. Tapi itu tidak memberikan apa-apa masalah kepada saya kerana penyertaan beliau bersama DAP bermakna beliau juga akan bersama Pakatan Rakyat.

Apa yang memeningkan kepada Umno adalah bagaimana masyarakat Melayu semakin mendekati DAP. PAS dilabelkancsebagai 'Kuda tunggangan DAP' dengan niat yang 'suci untuk menggambarkan PAS tunduk kepada DAP namun sokongan terhadap semakin meningkat. Bukan itu sahaja malah DAPterus menerima kemasukan ahli baru di kaangan orang Melayu. Awal bulan ini penulis blog Sakmongkol AK47 yang juga bekas ADUN Pulau Manis dari Umno, Mohd Ariff Sabri Aziz juga menyertai DAP.Selain Sakmongkol yang merupakan  bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan sehingga tahun 2004, turut dikatakan berbuat demikian ialah seorang lagi penulis blog Umno dan veteran parti itu, Aspan Alias.

Dengan perkembangan ini maka tidak mustahil semakin ramai masyarakat Melayu akan mendekati DAP. Mungkin Umno perlu fikirkan strategi baru untuk memburuk-burukkan Umno agar matlamat untuk menjauhkan DAP daripada masyarakat Melayu akan berjaya.

Ulasan