Keputusan Mahkamah Persekutuan: Jangan kecewa, tanam azam
Keputusan Mahkamah Persekutuan: Jangan kecewa, tanam azam
February 10, 2024

KUALA LUMPUR: “Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.”

Naib Presiden PAS, Mohd Amar Abdullah berkata, dalam menghadapi kekecewaan keputusan Mahkamah Persekutuan, Putrajaya semalam (9 Feb) mengenai cabaran terhadap Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 yang membatalkan 16 daripada 18 peruntukan enakmen, satu keyakinan harus ditanam dalam diri masing-masing.

“Meskipun jalan yang harus dilalui semakin sukar, namun perjuangan untuk meningkatkan kedudukan hukum Islam dan Mahkamah Syariah harus terus berlangsung dengan semangat yang tidak kunjung padam,” katanya.

Menurut beliau, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) bertekad terus menunjukkan keteguhan dan ketahanannya dalam menghadapi cabaran ini.

“Kami berdiri teguh pada prinsip bahawa hukum syariah ciptaan Allah adalah sempurna.

“Ia bukan sekadar menjaga identiti dan akidah umat Islam, tetapi juga tentang menegakkan keadilan, kesamarataan, dan kasih sayang yang diajarkan oleh Islam,” tegasnya yang juga Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan.

Perjuangan ini, tambah beliau, bukan sekadar tentang mendominasi satu sistem hukum atas yang lain, tetapi bagaimana sistem hukum syariah dapat memberikan sumbangan positif terhadap keadilan sosial, keharmonian, dan kesejahteraan bersama dalam masyarakat Malaysia yang majmuk.

Beliau menyatakan, PAS berkomitmen untuk terus berdialog, mendidik, dan membangun kesedaran di antara semua lapisan masyarakat mengenai kepentingan hukum syariah dalam membimbing kehidupan umat Islam sehari-hari. Kami mengajak semua pihak, terutama Ahli Parlimen beragama Islam, untuk bergabung demi mewujudkan visi ini.

“Dengan keazaman yang kuat, sokongan yang meluas, dan doa dari umat Islam seluruh Malaysia, insya-Allah, kita akan dapat menyaksikan hari di mana hukum syariah dan Mahkamah Syariah mendapat tempat yang lebih terhormat dan berpengaruh dalam struktur perundangan negara kita.

“Mari kita ingat bahawa setiap cabaran merupakan peluang untuk berkembang dan memperbaiki diri.

Biarlah perjuangan untuk meningkatkan hukum syariah menjadi bukti keteguhan iman kita, dan semoga Allah SWT memberkati usaha kita dengan keberhasilan yang berterusan,” katanya.– HARAKAHDAILY 10/2/2024

Ulasan