Populasi hampir seluruh dunia dijangka berkurangan akhir abad ini


Populasi hampir seluruh dunia dijangka berkurangan akhir abad ini

SEORANG lelaki dan wanita memegang bayi di sebuah lorong di Beijing,China pada 1 Ogos 2017.-AFP
Oleh Wartawan Luar Negara
21 Mac 2024, 3:07 pm


PARIS: Populasi hampir setiap negara di dunia akan berkurangan menjelang akhir abad ini.

Satu kajian utama memberi amaran bahawa kemelut negara kaya akan mendorong perubahan sosial yang besar.

Satu pasukan antarabangsa yang terdiri daripada ratusan penyelidik melaporkan dalam The Lancet, kadar kesuburan separuh daripada semua negara sudah terlalu rendah untuk mengekalkan saiz populasi mereka.

Para penyelidik juga cuba meramalkan masa depan untuk penduduk dunia dengan menggunakan sejumlah besar data global mengenai kelahiran, kematian dan apa yang mendorong kesuburan.

Menurut kajian oleh Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan (IHME) yang berpangkalan di Amerika Syarikat, menjelang 2050, populasi tiga perempat daripada semua negara akan menyusut.

Pada akhir abad ini, hal itu akan menjadi benar untuk 198 daripada 204 negara dan wilayah, para penyelidik mengunjurkan.


Hanya Samoa, Somalia, Tonga, Niger, Chad dan Tajikistan dijangka mempunyai kadar kesuburan melebihi tahap penggantian 2.1 kelahiran bagi setiap wanita pada tahun 2100, anggaran kajian itu.

Sepanjang abad ini, kadar kesuburan akan terus meningkat di negara-negara membangun, terutamanya di sub-Sahara Afrika, walaupun mereka jatuh di negara-negara yang lebih kaya dan semakin tua. -CNA

Ulasan