6,000 penduduk diarah berpindah, kebakaran besar hampiri Fort McMurray
6,000 penduduk diarah berpindah, kebakaran besar hampiri Fort McMurray
GAMBAR yang diambil melalui tingkap menunjukkan asap naik dari kebakaran hutan MWF017 di sebelah selatan lembah Sungai Athabasca berhampiran Fort McMurray, Alberta, Kanada. -REUTERS
Oleh Wartawan Luar Negara
15 Mei 2024, 9:59 am
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ALBERTA: Kebakaran besar perlahan-lahan menghampiri bandar pasir minyak utama Kanada, Fort McMurray dan kira-kira 6,000 orang di empat pinggir bandar diberitahu untuk berpindah.

Kebakaran itu didorong oleh keadaan kering dan angin kencang, mengancam bandar di wilayah barat Alberta sejak minggu lalu.

Ia kini kira-kira 13 kilometer jauhnya ke barat daya.

Pegawai maklumat Alberta Wildfire, Josee St-Onge berkata, kebakaran meningkat dengan ketara semalam dan menyatakan angin dari barat daya bertiup setinggi 40 kilometer sejam (km/j).

“Malangnya, ini bukan angin yang baik untuk kami dan api akan terus melaju ke arah bandar sehingga kami melihat peralihan angin.

“Kami melihat kelakuan kebakaran yang melampau. Lajur asap sedang berkembang dan langit diselimuti asap. Anggota bomba ditarik dari barisan bomba atas sebab keselamatan,” katanya.

Kebakaran membesar dalam saiz lebih daripada 10,000 hektar, kata pegawai berkenaan.

Dalam satu kenyataan, pihak berkuasa tempatan berkata, penduduk di pinggir bandar Abasand, Beacon Hill, Prairie Creek dan Grayling terpaksa bertolak pada pukul 4 petang (waktu tempatan)

Pada 2016, kebakaran besar di Fort McMurray memaksa 90,000 penduduk dipindahkan dan menutup lebih sejuta tong sehari pengeluaran minyak.

Orang ramai di bahagian lain Fort McMurray yang tidak berada di bawah arahan pemindahan juga mula beredar, kata penduduk, Elsie Knister, ketika dia bersiap sedia untuk meninggalkan kawasan kejiranan pusat bandarnya pada petang semalam. -REUTERS

Ulasan