Teori Organisasi Antara Bangsa : Liberalisme

TEORI ORGANISASI ANTARABANGSA

Teori Mainstream : Liberalisme

Realisme dalam teori hubungan antarabangsa (international relations theory) dan teori organisasi antarabangsa (international organisation theory) adalah salah satu pengajian pemikiran yang dominan dalam disiplin hubungan antarabangsa. Liberalisme menyatakan bahawa keutamaan negara bukannya kemampuan negara tetapi merupakan penentu utama perilaku negara. Tidak seperti realisme dimana negara dipandang sebagai actor utama, liberalisme membolehkan pluraliti dalam tindakan negara.

Dengan demikian, keutamaan akan berubah-ubah dari negara ke negara, bergantung pada faktor-faktor seperti budaya, sistem ekonomi atau jenis kerajaan. Liberalisme juga menyatakan bahawa interaksi antara negara-negara tidak terhad pada sama ada politik (politik tinggi), tetapi juga ekonomi (politik rendah) melalui komersial, organisasi syarikat atau individu. Dengan demikian, ada banyak kesempatan untuk kerjasama dan pengertian yang lebih luas dari kekuasaan, seperti modal budaya (misalnya, pengaruh filem-filem Amerika menuju populariti budaya Amerika dan mencipta pasaran untuk eksport dari Amerika di seluruh dunia). Bermakna bahawa keuntungan mutlak boleh dilakukan melalui kerjasama dan saling ketergantungan - dengan demikian keamanan dapat dicapai.

Sarjana Dalam Liberalisme

Hugo Grotius

Hugo Grotius (10 April 1583-28 September 1645), juga dikenali sebagai Huig de Groot atau Hugo de Groot, bekerja sebagai seorang ahli undang-undang di Republik Belanda. bersama Francisco de Vitoria dan Alberico Gentili ia meletakkan asas undang-undang antarabangsa, berdasarkan undang-undang alam. Dia juga seorang ahli falsafah, teologi, apologis Kristian, dramawan, dan penyair.

Grotius percaya terhadap undang-undang antarabangsa adalah yang terpenting, dan diakui oleh, misalnya, American Society of Undang-undang Antarabangsa, yang sejak tahun 1999 memegang siri tahunan Grotius Kuliah.

Karya Agungnya adalah “The Law of war & peace”.

Grotius percaya bahawa negara boleh bersetuju dengan norma dan peraturan untuk menghadapi ancaman.

Grotius juga percaya bahawa dunia yang harmoni dan tenteram dapat dicapai tetapi ianya perlulah dilalui dengan penjajahan.

Negara perlu mengikuti apa jua perjanjian yang mereka persetujui bersama untuk mengekalkan kerjasama dalam hubungan antarabangsa.


John Locke

John Locke (29 Ogos 1632 - 28 Oktober 1704), dikenali secara meluas sebagai Bapa Liberalisme. Beliau adalah seorang ahli falsafah Inggeris dan doktor dianggap sebagai salah satu yang paling berpengaruh dari pemikir Pencerahan . Dianggap sebagai salah satu yang terawal dari empirisis Inggeris, mengikuti tradisi Francis Bacon, ia adalah sama pentingnya dengan teori kontrak sosial. Karyanya mempunyai kesan yang besar terhadap perkembangan epistemologi dan falsafah politik. Tulisan-tulisannya dipengaruhi Voltaire dan Rousseau, banyak pemikir Pencerahan Scotland, serta revolusi Amerika. sumbangannya untuk republikanisme klasik dan teori liberal dapat dilihat dengan jelas dalam Perisytiharan Kemerdekaan Amerika.

Karya Agungnya adalah “Second Treatise of Goverment”.

John Locke menyatakan bahawa setiap orang mempunyai hak untuk berbuat sesuatu sama ada dalam menentukan kehidupan sendiri ataupun perbentukan kepada sesebuah kerajaan.

Bagi John Locke, tidak timbul soal masalah untuk bekerja sama di antara manusia kerana manusia pada asasnya mampu untuk bekerjasama dan sangat sesuai untuk bekerjasama dan tidak timbul soal kuasa, prestij dan seumpamanya. Sebab itu, dalam menentukan masa depan sesebuah negara, kerajaan hanya perlu mainkan peranan yang kecil sahaja dan rakyat yang tentukan dan mengawalnya.

Adam Smith

Adam Smith (16 Jun 1723 - 17 Julai 1790) adalah seorang ahli falsafah moral Scotland dan perintis ekonomi politik. Salah satu tokoh kunci dari Pencerahan Scotland, Smith adalah penulis The Theory of Moral Sentiments dan An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations. The Wealth of Nations, dianggap sebagai ‘magnum opus’ dan pekerjaan moden yang pertama ekonomi. Ini membuatnya mendapatkan reputasi yang sangat besar dan akan menjadi salah satu karya paling berpengaruh pada ekonomi yang pernah diterbitkan. Smith dikutip secara meluas sebagai bapa ekonomi moden dan kapitalisme.

Adam Smith menyatakan bahawa pasaran perlu dilakukan oleh ‘invisible hands’ bukan kerajaan (Laissez-faire). Kerajaan hanya perlu memainkan peranan yang kecil sahaja.

David Ricardo

David Ricardo (19 April 1772 - 11 September 1823) adalah seorang ahli ekonomi politik Inggeris, sering dikaitkan dengan sistematik, ekonomi, dan merupakan salah satu yang paling berpengaruh dari ekonomi klasik, bersama-sama dengan Thomas Malthus, Adam Smith, dan John Stuart Mungkin sumbangan yang paling penting adalah undang-undang keunggulan komparatif, sebuah hujah mendasar dalam menyokong perdagangan bebas antara negara-negara dan pakar antara individu.

Ricardo berpendapat bahawa ada saling menguntungkan daripada perdagangan (atau tukar) bahkan jika salah satu pihak (contohnya negara kaya sumber daya alam, yang sangat terampil pengrajin) lebih produktif dalam setiap wilayah mungkin daripada rakan perdagangan (misalnya negara miskin sumber daya, pekerja tidak terampil) , selama masing-masing menumpukan perhatian pada kegiatan di mana ia mempunyai keuntungan produktiviti relatif.

Ricardo melihat kepada keperluan mengeluarkan produk dengan kos yang rendah, contohnya China ada ramai pekerja yang dapat keluarkan produk dengan kos yang rendah.

Kerajaan juga perlu melakukan sesuatu yang ada maklumat dan tahu mengenainya. Perkara ini dapat dilihat melalui penulisannya di dalam buku “The Principles of Political Economy & Taxation”.

Immannuel Kant

Immanuel Kant (22 April 1724 - 12 Februari 1804) adalah seorang ahli falsafah Jerman kurun ke-18 dari kota Prussia Königsberg. Kant adalah ahli falsafah berpengaruh terkini Eropah moden di urutan klasik dari teori pengetahuan selama awal Pencerahan dengan pemikir John Locke, George Berkeley, dan David Hume.

Karya agongnya adalah “Perpetual Peace”.

Immanuel Kant berpendapat negara perlu menubuhkan IO, gabungan kerjasama dan lain-lain.

Immannuel Kant menjelaskan bahawa peperangan itu perlu ataupun tidak ditentukan oleh rakyat bukannya kerajaan.

Kepercayaan Liberalisme.

1. Negara atau bukan negara adalah aktor penting dalam IR. Ini bermakna semua pihak perlu bekerjsama untuk mencapai keselesaan dan kesaksamaan.

2. Negara tidak semestinya menentukan semuanya kerana rakyat juga boleh memainkan peranan mereka. Ini bermakna, kerajaan perlu juga mengambil kira pandangan rakyat dan pelbagai pihak dalam tindakannya.

3. IR boleh juga menimbulkan konflik dan juga mewujudkan kerjasama. Ini bermakna, pandangan yang menyebut bahawa IR akan menimbulkan masalah tidak dipersetujui oleh Liberalisme.

4. Kuasa politik besar (kerajaan) dan kuasa politik kecil (NGO dll) boleh dominasi IR.


Bagaimana Liberalisme Menjelaskan Hubungan Antarabangsa?

- IO mengatasi masalah melalui tindakan kolektif dan IO mampu untuk mengatasi masalah.

- IO memperkenalkan atau menjana pertumbuhan ekonomi dan kebajikan global. WHO, WTO – kebaikan kepada dunia.

- IO membantu membangunkan nila-nilai bersama dan norma-norma seperti hak asasi manusia, tidak mahukan peperangan tetapi mahukan keamanan, mengambil berat terhadap alam sekitar dan seumpamanya.

- IO menggambungkan masyarakat dan pasaran global seperti Mc Donald (MNC)

- IO memperuntukan bantuan kepada mangsa keadaan yang memerlukan seperti Amnesty (INGO).


Kritikan terhadap Liberalisme

- Pengkritik politik mengkritik kefahaman leberalisme bahawa demokrasi dan kapitalisme tidak semestinya lebih baik.

- Pengkritik menolak pandangan Liberalisme yang hanya meletakkan kesalahan kepada individu bukannya perkara lain. Sebagai contohnya, miskin sebab tak pergi belajar tetapi tidak melihat kepada aspek lain seperti kemudahan pengangkutan dan sebagainya.

- Agak kurang meyakinkan bagaimana ‘Low Politic’ dapat bersaing dengan ‘High Politic’ contohnya kerajaan lawan NGO. Sudah tentu, low high politic mempunyai kekuatan yang jauh lebih besar daripada low politic dan ini telah mendapat kritikan.

- Negara mesti terlibat dalam pasaran.


Khairul Faizi bin Ahmad Kamil, 4 Disember 2010

Ulasan

  1. saya kurang jelas, perenggan terakhir, siapa yg mempunyai kekuatan yang lebih besar, low politic atau high politic...negara mempunyai kuasa yang jauh lebih dominan berbanding institusi antarabangsa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada pembetulan. Kerajaan/negara mempunyai kuasa lebih besar.

      Padam

Catat Ulasan