Biasiswa dan Pendidikan Percuma : Tipah Tertipu Lagi...


Datuk Seri Najib Razak mempertahankan kenyataan bahawa, kerajaan tidak pernah menjanjikan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk pengajian luar negara bagi kesemua pelajar cemerlang SPM. Tetapi kerajaan hanya mengatakan bahawa biasiswa JPA adalah bagi kedua-dua pengajian dalam dan luar negara, yang diberikan kepada mereka yang memperoleh kelulusan 8A+.

“Janji kita ialah kesemua pelajar 8A+ akan mendapat biasiswa kerajaan untuk (belajar sama ada) di peringkat tempatan dan luar negara. Kami tidak pernah menjanjikan bahawa setiap orang akan mendapat biasiswa ke luar negara.

“Publik kadangkala tidak faham,” kata Najib pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno hari ini.

Saya teringat kepada satu kenyataan Pak Lah semasa beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia. Pak Lah telah mengumumkan di dalam perbentangan belanjawan bahawa kerajaan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat dengan menghapuskan yuran sekolah.

Berita gembira ini disambut dengan linangan air mata kegembiraan rakyat kerana berita ini sudah tentu dapat meringankan bebanan rakyat. Menteri Pelajaran ketika itu, Datuk Seri Hishamudin pula menyambut keputusan kerajaan ini dengan menyatakan bahawa ia adalah tanda prihatinnya Pak Lah dan pemerintah terhadap masa depan rakyat.

Selang beberapa hari selepas itu kerajaan terpaksa ‘cover’ semula maksud yang disampaikan oleh Pak Lah sebenarnya adalah yuran RM4.50 setahun yang telah dihapuskan. Kerana ‘publik kadangkala tidak faham’ maka kerajaan terpaksa mewujudkan satu ‘bayaran tambahan’ kepada ibu bapa yang sebenarnya lebih tinggi daripada yuran yang telah dihapuskan.

Kali ini, Najib pula yang terpaksa menanggung akibat daripada ‘publik kadangkala tidak faham’ dengan apa yang cuba disampaikan olehnya.

Tipah tertipu tipu tertipah….

Ulasan