Isu Montaj Pemuda PAS

Pemuda PAS nafi video untuk berkempen - Malaysiakini

Setiausaha Pemuda PAS, Khairul Faizi Ahmad Kamil tampil mengemukakan penjelasan berhubung penayangan montaj video pada malam tadi yang didakwa sebagai bahan kempen untuk calon timbalan presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Khairil Faizi dalam pengumumannya hari ini berkata, montaj berkenaan sebenarnya disediakan lebih awal, malah sebelum Tuan Ibrahim mengumumkan untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

"Sebab ada orang bercakap (kata video sebagai kempen), jadi kita terpaksa jelaskanlah.

"Kita beritahu, video itu tak ada kaitan dengan pemilihan," katanya ketika ditemui di Dewan MBSA, Shah Alam hari ini.

Jelasnya, montaj video yang menampilkan ucapan Tuan Ibrahim itu merupakan sedutan daripada rakaman program Himpunan 30,000 Pemuda PAS di Kedah pada 19 Februari lalu.

"Datuk Tuan Ibrahim yang datang rasmikan perhimpunan itu," katanya.

Menurut Khairil Faizi lagi, montaj berkenaan juga disediakan pada saat akhir sebelum muktamar dewan Pemuda diadakan.

Tayangan video pendek berhubung program Pemuda PAS dalam muktamarnya pada Selasa malam menimbulkan cakap-cakap di kalangan perwakilan memandangkan ia dilihat hanya memaparkan sedutan rakaman acara melibatkan beberapa pemimpinnya sahaja

Perasmian Muktamar Pemuda berbau kempen? - Malaysiakini

Tayangan video pendek berhubung program Pemuda PAS dalam muktamarnya pada Selasa malam menimbulkan cakap-cakap sama ada ia berbau kempen.

Ini kerana video kira-kira 10 minit itu dilihat hanya memaparkan sedutan rakaman acara melibatkan beberapa pemimpinnya sahaja.

Selepas ketua dewan itu Nasrudin Hassan menyampaikan ucapan dasar, muktamar dipertontonkan dengan tayangan mengenai program yang dianjurkan mereka, termasuk penyertaan dalam demonstrasi di ibu negara.

Antara dipaparkan dalam itu, sedutan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Nasrudin sendiri yang memberi ucapan penuh semangat.

Mereka dipaparkan dalam satu sedutan video yang berasingan.

Susulan penayangannya, timbul cakap-cakap, termasuk di kalangan wartawan yang mempersoalkan sama ada suatu kempen kepada Tuan Ibrahim.

Dalam perebutan kerusi nombor dua PAS, Tuan Ibrahim menghadapi persaingan tiga penjuru dengan penyandang Nasharudin Mat Isa dan pemidato terkenal Mohamad Sabu.

'Jangan nilai kepetahan pidato saja'

Kira-kira hampir 700 perwakilan termasuk hadirin bagaimanapun menonton dengan penuh khusyuk tayangan tersebut.

Manakala, dalam buku ucapan dasar yang diedarkan kepada wartawan, Nasrudin juga turut menyentuh berhubung pemilihan kepimpinan parti di pelbagai peringkat.

NONEBeliau berkata Islam mengajar supaya dipilih pemimpin yang "layak, mampu dan beramanah".

"Bukan populariti, bukan juga title yang ada pada nama dan tidak hanya dinilai pada kepetahan berpidato semata-mata.

"Sebaliknya memilih dan menyerahkan amanah kepimpinan kepada mereka yang ikhlas, benar, berilmu, mampu melaksanakan tugas dengan baik, berakhlak dan bertakwa," katanya.

Tegasnya, pemilihan tersebut usah dijadikan kesempatan untuk bersengketa tetapi dijadikan sebagai peluang "untuk merapatkan jurang, mengimpal retak, menjalin ukhwah, membina persefahaman dan menyatukan fikrah".

"Kita bentuk saf perjuangan yang satu dan padu laksanakan ikatan batu-bata, membangun menara kukuh gah di persada juang,"katanya.

Ulasan