Debat Ilmiah Pemuda PAS dan Pemuda UMNO
Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Pada 6 September, saya dan rombongan Dewan Pemuda PAS Malaysia telah hadir ke Bangunan UMNO di Menara Dato' Onn yang jaraknya lebih kurang 5 minit sahaja daripada Pejabat Agong PAS di Jalan Raja Laut.

Saya hadir bersama sdr Yusapiza Yaakob, Penolong Setiausaha DPPM, sdr Kamaruzaman Mohamad dan sdr Suhaimie Abd Aziz (Ketua dan Timbalan ketua DPP Wilayah Persekutuan). Turut hadir juga sdr Zahriezan Jamaluddin (Exco Pemuda Selangor/KP DPP Pandan).

Alhamdulillah, kunjungan kami telah disambut dengan baik oleh Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Megat Firdouz Tan Sri Megat Junid.

Selepas perbincangan diadakan selama lebih kurang 20 minit, kami telah mengadakan sidang media untuk menjelaskan tujuan surat tersebut dihantar kepada Pemuda UMNO Malaysia. Surat tersebut telah saya 'post' di dalam blog saya ini.

Secara keseluruhannya, pertemuan ini dapat diadakan dengan baik dan saya mengucapkn tahniah dan terima kasih kepada Datuk Megat yang secara terbuka dapat berbincang dengan kami. Beliau telah nyatakan pada sidang media tersebut bahawa perkara ini akan dibawa ke dalam mesyuarat Biro Politik PPUM dalam masa terdekat untuk memperhalusi sama ada perlu atau tidak debat ilmiah ini diadakan.

Sebagai wakil DPPM semasa menyerahkan surat tersebut, saya meletakkan satu harapan agar Debat Ilmiah ini dapat dilaksanakan dan direalisasikan kerana saya percaya debat ilmiah ini adalah satu medan untuk kita membentuk satu dimensi baru kepada catatan sejarah negara kita yang selama ini cukup kuat dipengaruhi oleh penjajah khususnya British. Mereka menulis sejarah mengikut acuan dan kehendak mereka sendiri.

Sedangkan, apa yang mereka catatkan adalah satu bentuk pembohongan terhadap apa yang berlaku lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan kepentingan mereka sendiri termasuklah melabelkan penentang kepada mereka adalah pemberontak.

Perdebatan Ilmiah ini juga sangat penting kerana ia akan memberi ruang dan peluang kepada pemimpin muda yang kesemuanya lahir selepas daripada zaman kemerdekaan yang mana sudah tentu akan memberikan pandangan yang berbeza daripada mereka yang pernah melalui zaman sebelum daripada kemerdekaan negara kita.

Orang muda perlu mengambil peluang ini dengan sebaik mungkin kerana ketika ini isu ini sedang hangat diperkatakan. Jika debat ilmiah ini tidak berjaya untuk diadakan maka saya percaya ia akan sukar untuk dilaksanakan pada masa akan datang kerana suasana mempengaruhi

Ulasan