Coretan Sebelum Tibanya Ekspres Senandung Sutera

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Sambil menanti keretapi Ekspres Senandung Sutera yang dijangka tiba pada pukul 1.20 pagi di Stesyen Keretapi Kluang, saya cuba coretkan beberapa perkara yang mungkin dapat dikongsikan bersama.

Sebelum itu, kepada para pembaca blog ini, saya teringin untuk memberitahu kepada anda sekelian bahawa KTM pada ketika telah memulakan satu perkhidmatan tren yang baru iaitu Malayan Tiger yang menyediakan perkhidmatan perjalanan yang menghubungkan Johor Bahru sehingga ke Tumpat seperti dalam gambar yang saya muatnaikkan ini. Malayan Tiger baru bermula pada bulan Januari ini dan nampaknya lebih selesa daripada tren yang telah sedia ada sebelum ini iaitu Ekspres Senandung Timuran. Kepada pengguna 'tegar' perkhidmatan keretapi saya mencadangkan agar anda mencubanya selepas ini yang menyediakan perkhidmatan tempat tidur.

Berita yang paling mengejutkan pada hari ini adalah berkaitan dengan perlantikan Adun Sijangkang iaitu YB Dr Ahmad Yunus yang telah dilantik sebagai Exco kerajaan negeri Selangr yang baru bagi menggantikan Dr Hassan Ali yang dipecat daripada PAS baru-baru ini. Seakan-akan hampir pasti Exco akan dilantik adalah Dr Rani dan telah pun bertaburan ucapan tahniah kepada beliau sejak kelmarin dan semakin bersemarak pada pagi tadi tapi jangkaan tersebut meleset sama sekali.

Dr Rani yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Selangor dilihat cukup layak untuk mengisi jawatan exco di atas kapasitinya sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor tetapi MB Selangor lebih melihat potensi yang dimiliki oleh Dr ahmad Yunus yang merupakan seorang doktor perubatan yang berpengalaman luas dalam bidang kedoktoran.

Dr Ahmad Yunus akan memegang potfolio Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan yang sebelum ini dipegang oleh MB Selangor manakala MB Selangor akan memegang potfolio yang dipegang oleh Dr Hasan Ali sebelum ini.

Pelbagai pandangan dilontarkan dalam media massa tetapi saya tidak berminat untuk mengulasnya kerana saya percaya Tan Sri Khalid Inrahim mempunyai perancangannya yang tersendiri.

Mudah-mudahan kerajaan Selangorvakan lebih mantap selepas daripada ini.

Wassalam

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Stesyen KTM Kluang
19 Januari 2012, 1.13 pagi

Ulasan

 1. Bestnya dpt naik tren.
  Ntah bila laa depa nk wat
  tren gak kat sini.

  BalasPadam
 2. Ada permintaan ke? Nanti tak ada penumpang pulak

  BalasPadam
 3. ada kemungkinan isu Yb Dr Rani yang tak bersependapat dgn PKR pasal isu Lynas. Teori saya saja.

  BalasPadam

Catat Ulasan