Enam Remaja Harapan Bangsa Ditahan Polis


Assalamu'alaikum dan salam  perjuangan,

Polis akhirnya menahan enam remaja yang disyakki terlibat dalam 'serangan' terhadap ceramah majlis ceramah pergerakan Asalkan Bukan Umno (ABU) di Jalan Kebun, Shah Alam, Sabtu lalu.

Mereka termasuk seorang pelajar tingkatan empat, seorang pelajar tingkatan lima dan pelajar orang yang menunggu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Manakala yang lainnya menganggur. Tiga daripada mereka ditahan pada 24 Januari lalu, manakala tiga lagi ditahan awal pagi ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Zahedi Ayob memberitahu satu sidang akhbar bahawa mereka berusia antara 16 hingga 19 tahun. Katanya lagi, remaja harapan bangsa ini ditahan dan disiasat mengikut Seksyen 148,Kanun Keseksaan. Seksyen berkenaan berkaitan kesalahan rusuhan. Katanya, kesemua mereka - semuanya penduduk tempatan di situ - telah dibebaskan dengan ikat jamin polis pagi ini.

Persoalannya, siapa yang menjadi dalang menghasut remaja harapan bangsa ini membuat tindakan di luar tata susila Melayu? Apakah satu ketakutan yang amat sangat dengan ABU yang semakin sambutan masyarakat? Jika benarpun rasa takut, tidak perlulah menggunakan remaja harapan bangsa untuk membuat tindakan ganas.

Kepada remaja harapan bangsa yang diperalatkan demi kepentingan 'pihak tertentu' yang bersangkut-paut dengan mereka yang ditentang oleh kumpulan ABU, berhentilah daripada terus diperalatkan.

Wassalam

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Taman Sri Kluang
25 Januari 2012

Ulasan