Hukum Bermain Muzik Dalam Islam - Oley!!Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Baru-baru ini dalam konsert Hibur Didik sempena sambutan tahun baru anjuran PAS Kawasan Gombak dengan kerjasama Dewan Pemuda PAS Malaysia, saya telah mengambil kesempatan untuk menyampaikan dua buah lagu dengan memetik sebuah gitar bersama-sama.

Walaupun bunyi petikannya masih ditahap separuh amatur namun saya berusaha dengan sebaik mungkin untuk memastikan bahawa petikan tersebut tidak terlalu sumbang kerana hampir 20 tahun saya tawakufkan diri daripada mengalunkan lagu menggunakan instrumen selain daripada 'recorder' yang mudah dibeli dengan harga yang murah.

Saya menulis pada kali ini bukan untuk memfokuskan kepada suasana program tersebut tetapi untuk menyentuh tentang perbincangan yang seringkali dibincangkan iaitu haram menggunakan alat muzik yang bertali dan berlubang.

Ketika saya menjadi Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, saya telah mengarahkan satu perbincangan khusus mengenai perkara ini dilakukan oleh Lajnah Tarbiyah DPPNJ dan sebuah buku ringkas telah diterbitkan bagi menerangkan perkara ini. Buku tersebut menjadi panduan kepada Pemuda PAS di Johor daam melaksanakan program berbentuk hiburan kepada masyarakat. Dengan inisiatif ini juga maka terbentuklah sebuah kugiran yang dipanggil dengan nama ABC (Alternative Band's Club) yang teah mendapat nasihat daripada Ketua Dewan Uama, PAS Johor serta Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ust Nasrudin Hassan.

Sebagai memudahkan untuk para pembaca memahami skop perbincangan maka saya sertakan beberapa kajian perbincangan secara ilmiah untuk memberikan panduan dalam memahami perkara yang kita bincangkan ini.

Sila klik,

Muzik Satu Kupasan - http://g-82.blogspot.com/2012/01/muzik-satu-kupasan.html

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=4909.msg35025#msg35025


Semoga ia dapat membantu kita untuk mencari kebenaran.

Sekian, wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil

Ulasan