Jom Sertai PAS Dalam Bulan Ramadhan!


Firman Allah S.W.T: 

“ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ 
Surah Al-Baqarah : 183

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Alhamdulillah, esok umat Islam di seluruh dunia akan bermula berpuasa di dalam bulan Ramadhan. Kehadiran Ramadhan sudah pasti ditunggu-tunggu oleh kaum muslim kerana bulan ini bulan yang penuh keberkahan, bulan Al-Qur’an, bulan ampunan, bulan kasih sayang, bulan doa, bulan taubat, bulan kesabaran, dan bulan pembebasan dari api neraka. 

Kerana itu, pelbagai amalam sunat digalakkan untuk dilakukan sepanjang Ramadhan ini, dia antaranya mengkhatamkan Al-Quran kerana bulan Ramadhan adalah bulan Al-Quran. Pada bulan inilah Al-Qur’an pertama kali turun dari lauhul mahfuz ke langit dunia sekaliagus. Allah berfirman:

"Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil)
Surah Al-Baqarah: 185

Ibnu Abbas RA berkata; “Nabi (Muhammad SAW) adalah orang yang paling dermawan di antara manusia. Kedermawanannya meningkat saat malaikat Jibril menemuinya setiap malam hingga berakhirnya bulan Ramadhan, lalu Nabi membacakan al-Quran di hadapan Jibril. Pada saat itu kedermawanan Nabi melebihi angin yang berhembus.”

Begitu juga dengan Solat Tarawih yang dilakukan pada setiap malam sepanjang bulan Ramadhan. Rasulullah Saw. bersabda: “Barang siapa yang menghidupkan malam bulan Ramadhan karana iman dan mengharap pahala dari Allah akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” 

Umat Islam juga digalakkan bersedekah kerana Rasulullah Saw. bersabda: “Sebaik-baik sedekah adalah sedekah pada bulan Ramadhan” (HR. Tirmizi). 

Ibnu Abbas RA berkata; “Nabi (Muhammad SAW) adalah orang yang paling dermawan diantara manusia. Kedermawanannya meningkat saat malaikat Jibril menemuinya setiap malam hingga berakhirnya bulan Ramadhan, lalu Nabi membacakan al-Quran dihadapan Jibril. Pada saat itu kedermawanan Nabi melebihi angin yang berhembus.“

Bersempena dengan kehadiran bulan Ramadhan ini juga saya mengambil kesempatan untuk menyeru kepada umat Islam untuk memulakan penghijrahan dengan menyertai gerakan Islam Parti Islam SeMalaysia (PAS) khususnya di Parlimen Kluang sepanjang sebulan ini. 


Saya juga ingin mengucapkan tahniah kepada Abby Abadi yang telah secara rasminya menyerahkan borang menyertai PAS malam tadi di Kelantan sebagai Ahli PAS seumur hidup, Alhamdulillah....mudah-mudahan Abby akan terus istiqamah dalam perjuangan ini.

Ramadhan Memperkukuhkan Iman

Wassalam
Ulasan

  1. Semoga dibulan yang barakah ini PAS dapat membebaskan diri dari cengkaman DAP-PKR yang anti-Islam....Kembalilah kepada perjuangan asal PAS!

    BalasPadam

Catat Ulasan