Apa Sudah Jadi Dengan Lampu Isyarat Bulatan Kluang?

 
Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,
Pada 17 Julai 2012 yang lalu, Pakatan Rakyat Kluang telah mengadakan sidang media  berkaitan beberapa isu, klik SINI.
Di antara yang dibangkitkan pada ketika itu adalah berkaitan dengan isu pembaziran wang rakyat apabila projek lampu isyarat bulatan jalan Kluang-Air Hitam yang hanya dapat berfungsi tidak sampai sehari.
 
PR Kluang mahu pihak MPK menyatakan sebab mengapa projek itu gagal dilaksanakan dengan baik kerana kami yakin bahawa projek seumpama itu sudah pasti sudah diperhalusi keberkesanannya terlebih dahulu memandangkan kos projek tersebut menggunakan wang rakyat.
 
Selepas daripada kegagalan lampu isyarat tersebut berfungsi, beberapa papan tanda "Lampu Isyarat Sedang Diuji" telah diletak dikaki lampu isyarat sebagai tanda bahawa ia akan diuji semula selepas daripada itu. Namun, sejak daripada papan tanda itu diletakkan sehinggalah semalam, tidak pernah sekali pun lampu isyarat itu diuji semula.
 
Pelbagai respon telah diterima dan disiarkan melalui media cetak berkaitan dengan kenyataan media PR Kluang selepas daripada itu termasuklah daripada Timbalan Menteri Belia dan Sukan merangkap Pengerusi MCA Kluang yang mencadangkan agar bulatan tersebut dihapuskan dan sistem lampu isyarat akan dibina selepas daripada itu.
 
Cadangan tersebut ditolak oleh PR Kluang kerana kos pemasangan lampu isyarat sebelum daripada itu telah dikeluarkan terlebih dahulu dan sudah pasti ia merupakan satu pembaziran.
 

 
Pada pagi tadi, semasa saya melalui bulatan tersebut, saya terkejut apabila kesemua tiang lampu isyarat tersebut telah 'menyembah bumi' dan saya menjangkakan bahawa ia akan dibuka selama-lamanya. Sehingga kenyataan ini ditulis, tiang lampu isyarat tersebut masih terbaring di atas tanah tanpa kepastian apa sebenarnya akan terjadi.

Saya akan membuat kenyataan rasmi berkaitan dengan perkara ini dan sekiranya benar bahawa ia tidak akan digunakan lagi maka ada beberapa perkara yang saya perlu dapatkan kepastian daripada pihak MPK agar wang rakyat tidak dibazirkan dengan begitu saja.Adalah wajar MPK membuat penjelasan terhadap perkara ini sebelum ia menimbulkan pelbagai persepsi.
 
Sekian, wassalam

Ulasan