Ingkar arahan parti, DAP pecat Adun Pujut

Sehari dua ini, kita telah mendengar kisah Dr Hassan Ali seperti mahu kembali kepangkuan PAS,  sebuah parti yang telah beliau sertai dan telah berikrar mahu menghabiskan sisa-sisa hidupnya.

Saya tidak mahu menulis tentang perkara itu buat masa ini, insya Allah dalam masa beberapa hari lagi jika berkesempatan saya akan menulisnya tetapi saya sangat tertarik dengan berita seorang ADUN DAP yang dipecat kerana ingkat arahan parti.

Apa yang diingkarinya? Di antara adalah kerana tidak mahu memberikan SUMBANGAN WAJIB kepada parti sebagai ADUN. Tindakan-tindakan lain yang dilakukan oleh YB Fong tidaklah saya ketahui lagi kerana saya belum temui kenyataan penuh Pengerusi Lembaga Disiplin DAP.

Walaupun seperti tidak wajar dilakukan oleh Lembaga Disiplin parti tapi saya melihat ia adalah satu penegasan yang tinggi kepada ahli-ahli parti yang telah dipilih sebagai ADUN.

Jika tidak menunaikan sumbangan bulanan pun dianggap melanggar arahan parti dan boleh dipecat maka apa lagi jika berterusan mengkritik parti dan terus mencemuh PAS selepas dipecat.

Wassalam.

Harakahdaily,
18 Nov 2013

KUALA LUMPUR: DAP hari ini melucut keahlian parti Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pujut, Sarawak, Fong Pau Teck (gambar) berkuatkuasa serta merta.

Pengerusi Lembaga Disiplin DAP, Tan Kok Wai berkata, keputusan memecat Fong itu dibuat oleh Jawatankuasa Disiplin setelah mendapati beliau melakukan banyak tindakan yang melanggar disiplin parti.

Beliau berkata, Fong juga didapati gagal dan enggan memberi sumbangan wajib bulanan sebagai wakil rakyat kepada parti biarpun elaun Adun Sarawak telah dinaikkan.

“Ini bermakna beliau ingkar kepada arahan parti,” katanya yang juga Ahli Parlimen Cheras dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, ujar beliau, Fong diberi peluang membuat rayuan dalam masa 14 hari bermula daripada tarikh pemecatan merujuk kepada Perlembagaan Parti Fasa VII perenggan 3.

Ulasan