Apabila Dr Mahathir Terasa Keseorangan


Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Setiap hari, pasti komentar Dr Mahathir ditunggu-tunggu oleh saya dan mungkin anda juga. Entah apa agaknya yang Dr Mahathir akan coretkan di dalam blognya ataupun dikeluarkan oleh mana-mana media tentang DS Najib. 

Mungkin tatkala  dari bangun, Dr Mahathir terus teringatkan Najib yang dahulunya dilihat seorang yang baik dan berpotensi untuk menggantikan Pak Lah yang teruk diserang oleh Dr Mahathir sehingga Pak Lah tersungkur sebelum berjaya sampai ke garisan penamat di PRU ke 13.

Dr Mahathir berharap sangat agar Najib akan menjadi PM yang jauh lebih baik daripada Pak Lah daripada segala segi. Pak Lah yang 'dijatuhkan' lebih awal sebelum berjaya menghabiskan kariernya sebagai PM sebelum pembubaran Parlimen. Gerakan massa yang dilakukan oleh Dr Mahathir mendapat sokongan daripada pelbagai pihak yang menyaksikan BN kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Apabila Najib diangkat sebagai PM, suara Dr Mahathir kembali reda, tiada lagi serangan bertali arus terhadap pemerintahan negara malah Najib yang mendapat sokongan Dr Mahathir mencetuskan pelbagai idea yang cuba untuk meraih kembali sokongan rakyat khususnya daripada kaum bukan Melayu.

Malangnya, keputusan PRU ke 13 membuktikan Najib gagal melakukan 'kejutan' yang telah sebelum ini berjaya dilakukan oleh Pak Lah pada PRU ke 11 tahun 2004. Idea 1Malaysia dan BR1M tidak mampu membeli hati para pengundi.

BN walaupun berjaya merampas kembali negeri Kedah namun tidak berjaya mengurangkan sokongan rakyat kepada PR. Dr Mahathir 'all out' berkempen di negeri Kedah sehingga akhirnya mengangkat anaknya dilantik oleh BN Kedah sebagai MB yang baru.

Dr Mahathir dilihat semakin tidak percaya dengan Najib dan beliau merasakan bahawa Najib tidak lagi mahu mendengar nasihatnya. Dr Mahathir telahpun mengistiharkan pada tahun lalu untuk menarik sokongannya kepada Najib.

Namun, gerakan Dr Mahathir untuk 'menjatuhkan' Najib pada kali ini tidaklah mendapat sokongan yang besar daripada pelbagai pihak. Posting  Dr Mahathir dalam blognya, chedet.com idak lagi semeriah dahulu dengan pelbagai komentar yang menyokong tindakan dan usaha Dr Mahathir.

Malah Dr Mahathir mengakui bahawa beliau keseorangan dalam usaha menentang kemungkaran Najib namun nampaknya Dr Mahathir masih belum mahu mengalah. Saya percaya Dr Mahathir tidak akan menamatkan serangannya terhadap Najib dan tiada istilah menyerah kalah dalam kamus hidup beliau.

Dr Mahathir sebenarnya tahu siapa dan pihak mana yang sehaluan dengannya dalam mendepani isu-isu yang dbangkitkan selama ini. Justeru Dr Mahathir perlu bersedia untuk menentukan pendiriannya walaupun mungkin ia akan menyebabkan Dr Mahathir akan dihina dan dipenjarakan.

Selamat berjuang, Dr Mahathir.

Wassalam.


Ulasan