KENYATAAN MEDIA - ISU KENAIKAN TARIF AIR JOHOR 2015

RAKYAT JOHOR TERUS MENDERITA AKIBAT KEGAGALAN KERAJAAN BN JOHOR MENGURUSKAN AIR
Tarikh : 1 Ogos 2015

Pengumuman kenaikan tarif air di Johor antara RM2 dan RM3 setiap meter padu bagi kegunaan domestik yang melebihi 20 meter padu dan 35 meter padu sebulan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span) yang bermula pada hari ini adalah merupakan berita dukacita bagi seluruh rakyat Johor. Ia secara tidak langsung terus membuktikan bahawa penswastaan Air Johor sebelum ini merupakan satu kegagalan yang berterusan oleh kerajaan Johor pimpinan Barisan Nasional (BN).
Ura-ura bahawa tarif air di Johor akan dinaikkan telahpun sampai kepada pengetahuan umum pada September tahun lalu apabila Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah negeri Johor iaitu Datuk Ir Hasni Mohammad membuat kenyataan bahawa kerajaan negeri Johor akan memutuskan cadangan kenaikan tarif air selewat-lewatnya awal tahun 2015. Namun ia telah dinafikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin kerana kerajaan negeri tidak menerima sebarang permintaan atau kertas cadangan untuk menaikkan tarif air di Johor pada ketika itu.
SPAN telah menaikkan tarif ini atas cadangan daripada Syarikat Air Johor (SAJ) Holdings Sdn Bhd yang sebelum ini merupakan syarikat swasta yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri Johor pada tahun 1999 namun telah menemui kegagalan yang berterusan termasuklah meningkatkan hutang kerajaan negeri kepada kerajaan Pusat akibat kos penyelenggaraan yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri.
Akibat daripada kegagalan ini maka satu perjanjian penstrukturan semula perkhidmatan air di Johor di kerajaan Pusat, kerajaan negeri Johor, Randhill dan SAJ telah dilakukan yang mana ia melibatkan pengambilalihan aset-aset berkaitan air Kerajaan Negeri dan syarikat-syarikat konsesi yang dianggar sebanyak RM4.025 bilion, manakala liabiliti ataupun tanggungan ke atas aset-aset berkaitan air tersebut pula dianggarkan bernilai RM3.179 bilion. [1]
Keputusan SPAN menaikkan tarif air Johor yang sebelum ini adalah merupakan tarif air yang tertinggi di Malaysia [2] adalah merupakan tambahan bebanan baru terhadap rakyat Johor yang semakin terhimpit kehidupan mereka akibat daripada kos sara hidup yang semakin tinggi.
PAS Johor ingin mempertegaskan bahawa bebanan rakyat Johor yang terpaksa membayar tarif yang tinggi ini adalah berpunca daripada kegagalan kerajaan Johor pimpinan UMNO/BN kerana menswastakan perbekalan air Johor sebelum ini.
Justeru PAS Johor membantah kenaikan tarif yang telah diumumkan ini kerana ia tidak menyelesaikan masalah yang sepatutnya diberikan perhatian oleh SPAN.
Sekian. Wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Timbalan Pesuruh Jaya
Badan Perhubungan PAS Negeri Johor

Ulasan