BERJASA MAMPU MEMPERKUKUH GAGASANBERJASA MAMPU MEMPERKUKUH GAGASAN

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

1. Beberapa hari yang lalu Parti Barisan Jamaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) membuat pengistiharan untuk menyertai Gagasan Sejahtera (Gagasan) yang terdiri daripada PAS dan IKATAN.

2. Walaupun ia masih belum dibincangkan lagi di dalam mesyuarat Gagasan namun hasrat parti merupakan satu lagi pemangkin baru kepada perjuangan dalam politik di Malaysia.

3. BERJASA adalah sebuah parti politik yang diasaskan oleh Dato' Haji Muhamed bin Nasir yang pernah satu ketika dahulu dipecat sebagai Ahli PAS sehingga gugur jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan pada tahun 1977. 

4. BERJASA telah menyertai BN selepas PAS ditendang keluar sehingga seterusnya berjaya menjatuhkan PAS di Kelantan dalam PRU tahun 1978 sehingga PAS hanya mampu mempertahankan dua kerusi DUN sahaja.

5. BERJASA akhirnya kembali bersama PAS menentang BN dalam PRU tahun 1990 melalui Angkatan Perpaduan Ummah (APU) yang pada masa itu dianggotai juga oleh sebuah parti yang juga merupakan serpihan daripada PAS iaitu Parti Hizbul Muslimin Malaysia (HAMIM) yang diasaskan oleh bekas Presiden PAS Tan Sri Dr. Haji Asri Muda pada tahun 1983. Sebuah parti lagi yang bersama APU adalah Parti Melayu Semangat 46 yang diasaskan oleh Tengku Razaleigh Hamzah.

6. Gabungan ini berjaya merampas kembali Kelantan daripada BN dengan kemenangan 40-0.

7. Kini BERJASA ingin kembali untuk berjuangan bersama PAS dan sahabat baru IKATAN. Saya percaya BERJASA mampu memberikan kekuatan baru kepada Gagasan untuk membina Malaysia yang Sejahtera.

8. Politik kita politik matang. Kematangan kita dalam mengemudi bahtera politik Malaysia membuka mata, minda dan hati rakyat untuk memilih Gagasan sebagai pengganti BN yang semakin korup dan tandus integriti.

"POLITIK MATANG DAN SEJAHTERA"

Sekian, wassalam

Khairul Faizi Ahmad Kamil
27 September 2016

Ulasan