CATATAN HUJUNG : PAS TETAP KEKAL DI HATI RAKYATCATATAN HUJUNG : PAS TETAP KEKAL DI HATI RAKYAT
(Telah disiarkan di dalam akaun FB saya)

1. Alhamdulillah, sepanjang hari ini penuh dengan aktiviti, bermula dengan Sidang Meja Bulat RUU 355 di Hotel Sri Malaysia Johor Bahru pada sebelah pagi, program bersambung di Parlimen Sri Gading dengan ziarah mahabbah ke Rumah Warga Emas Sejahtera, edar Kuih Bulan dan risalah RUU355 dalam bahasa Malaysia dan Mandarin di BP Mall, edaran Tanglung, Kuih Bulan di Taman Maju, Batu Pahat.

2. Program terakhir adalah menyampaikan ceramah Isu Semasa di Kampung Linau, Bukit Pasir dalam Parlimen Batu Pahat bersama Dr Najihatussolehah binti Ahmad, YB Ust Abdullah Hussin & Dr Mohd Ramli bin Kari.

3. Saya dapat katakan dan simpulkan di sini, PAS yang dilihat oleh sesetengah pihak setahun yang lalu akan 'karam' dalam persada politik negara sebenarnya semakin diterima oleh masyarakat.

4. Tidaklah perlu saya nyatakan satu persatu namun cukuplah saya coretkan bahawa sepanjang program hari ini PAS masih dekat di hati rakyat yang berbilang kaum dan agama.

5. Jika sebelum ini masyarakat Cina menjauhkan diri dengan PAS akibat dimomokkan dengan imej yang negatif, jika sebelum ini masyarakat Melayu menolakkan PAS kerana berkawan dengan DAP namun ia sudah berbeza kini.

6. Justeru penggerak PAS di semua peringkat wajarlah menggandakan usaha dan gerakerja untuk turun kelapangan bertemu dengan rakyat kerana isu RUU355 membuka ruang untuk rakyat mengenali dan menyayangi PAS.

7. PAS semakin mendapat tempat di hati rakyat. Malah, ratusan NGO semakin mendekati PAS. PAS bukan sahaja mendapat 'Kawan Baru' parti Ikatan sehingga tertubuhnya Gagasan Sejahtera, kini parti Berjasa sudah mengistihar untuk bergabung bersama dalam Gagasan.

8. Inilah perjuangan kita, inilah penyelesaian kita. Kita berjuang bukan kerana nama tetapi untuk mencapai keredhaanNya. Redha Allah yang kita cari untuk kejayaan di dunia dan akhirat.

Wassalam.

Khairul Faizi Ahmad Kamil
Kluang, Johor Darul Takzim
25 September 2016
1.43 pagi.

Ulasan