Jutaan penduduk di China kembali 'lockdown'


Jutaan penduduk di China kembali 'lockdown'

02 Ogos 2021

China melakukan ujian saringan ke atas jutaan penduduk sejak akhir minggu lalu.

BEIJING - Jutaan penduduk di China kembali berdepan langkah lockdown pada Isnin selepas negara itu kini bergelut untuk membendung penularan varian Delta yang kini sudah merebak di lebih 20 bandar dan lebih 12 wilayah di seluruh negara.

Pada Isnin, sebanyak 55 kes jangkitan tempatan dilaporkan selepas jumlah kes domestik dan asimptomatik menunjukkan peningkatan.

Sejak minggu lalu, pemerintah tempatan di bandar utama termasuk Beijing telah meningkatkan ujian saringan dan mengenakan kuarantin ke atas kontak rapat individu disahkan positif Covid-19.

Di bandar Zhuzhou, wilayah Hunan, lebih 1.2 juta penduduk dikenakan arahan duduk di rumah.

“Kita berdepan situasi yang semakin sukar,” kata jurucakap pemerintah tempatan di Zhuzhou.

Di destinasi tumpuan pelancong di Zhangjiajie, kira-kira 1.5 juta penduduk dikenakan lockdown bermula Jumaat susulan penularan wabak itu yang berpunca daripada kluster sebuah teater.

Di Beijing yang sebelum ini berjaya mencatatkan sifar kes jangkitan tempatan, kluster melibatkan sembilan tukang cuci di sebuah lapangan terbang antarabangsa telah merekodkan lebih 360 kes jangkitan domestik sejak dua minggu lalu.

Ketika ini, kes jangkitan baharu turut dilaporkan di destinasi pelancongan popular di Hainan, Ningxia dan Shandong serta wilayah Henan yang terjejas banjir.

Ulasan