Rasuah: SPRM buat siasatan forensik terhadap akaun UiTMKUALA SELANGOR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang membuat siasatan forensik terhadap akaun Universiti Teknologi Mara (UiTM) Holdings bagi mengesan kesalahan rasuah, penyelewengan atau salah guna kuasa membabitkan dakwaan kerugian dialami universiti itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, pihaknya mendapat kerjasama baik daripada UiTM dan telah menerima dokumen berkaitan.

"Setakat ini kita dapat dokumen-dokumen yang diperlukan, jadi pihak siasatan (pegawai penyiasat) perlu kaji atau membuat siasatan forensik akaun terhadap akaun UiTM sebab perkara itu sudah berlaku.

"Kita perlu melihat bagaimana ia (kerugian) berlaku. Mungkin kehilangan disebabkan projek-projek tertentu, campur-campur, ia (kerugian) menjadi makin tinggi (nilainya)," katanya selepas majlis perasmian cawangan baharu SPRM di sini pada Khamis.

Sebelum ini, media melaporkan UiTM melalui sayap pelaburannya mengalami kerugian terkumpul sebelum cukai sehingga RM157.04 juta selama empat tahun berturut-turut dan RM157.8 juta dalam tempoh 10 tahun.

Azam berkata, siasatan dilakukan terhadap universiti itu sejak dua tahun lepas adalah berdasarkan aduan diterima pihaknya dan sedang mengesan jika berlaku sebarang kesalahan di bawah Akta SPRM.

"Kadang-kadang apabila berlaku ketidakpatuhan dalam sesuatu badan, contohnya perolehan dan sebagainya... yang penting pegawai menyiasat (SPRM), mereka hendak melihat ada atau tidak elemen salah guna kuasa atau rasuah di situ," katanya.

Mengulas mengenai cawangan baharu SPRM di sini, beliau berkata, usaha itu bagi memperluaskan perkhidmatan pihaknya sekali gus memudahkan masyarakat setempat berurusan dengan suruhanjaya tersebut.

"Perpindahan pengoperasian SPRM cawangan Klang ke sini adalah menjadi keperluan memandangkan pembangunan pesat di daerah Kuala Selangor selain kedudukan strategik yang berada di jajaran Pantai Barat Negeri Selangor," katanya.

Pejabat tersebut terletak di Plaza Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS) di sini berkeluasan 6,170 kaki persegi dilengkapi dengan bilik mesyuarat, bilik kebal, bilik temu bual bervideo (VIR), bilik merakam kenyataan dan sebagainya selain menempatkan 16 warga kerja.

Ulasan