10,000 Orang Asli Temiar di Gua Musang terputus hubungan

Penduduk Orang Asli suku kaum Temiar bertindak meredah laluan yang dilimpahi air Sungai Betis ekoran hujan lebat sejak semalam ketika tinjauan di Rancangan Pengumpulan Semula (RPS) Kuala Betis pada Isnin. - Foto Bernama

10,000 Orang Asli Temiar di Gua Musang terputus hubungan
26 Disember 2023 11:55amMasa membaca: 2 minit

GUA MUSANG - Kira-kira 10,000 masyarakat Orang Asli Temiar yang tinggal di tujuh penempatan di sekitar di jajahan ini terputus hubungan selepas laluan Kuala Betis-Gua Musang mengalami bencana tanah runtuh, jambatan runtuh serta kawasan dinaiki air susulan hujan berterusan sejak Jumaat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas, Mohd Syahbuddin Hashim berkata, penempatan itu melibatkan Pos Tohoi, Pos Bihai, Pos Belatim, Pos Balar, Pos Gob, Pos Simpor dan Kuala Betis.

"Dua pusat pemindahan sementara (PPS) telah dibuka di Rancangan Pengumpulan Semula (RPS) Kuala Betis sejak Ahad untuk menempatkan kira-kira 100 mangsa daripada kaum Temiar yang terjejas dalam bencana tersebut,” katanya kepada pemberita, di sini pada Selasa.

Mohd Syahbuddin berkata, penduduk yang tidak terlibat dengan pemindahan tetapi terputus hubungan turut menerima bantuan bekalan makanan yang dihantar Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menggunakan lori yang dikendali anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) sejak semalam berikutan peningkatan paras air yang hanya dapat dilalui oleh kenderaan tersebut.

Seorang penduduk Orang Asli berada berhampiran jambatan besi merentasi Sungai Betis yang mula dilimpahi air sungai ketika tinjauan di Rancangan Pengumpulan Semula (RPS) Kuala Betis pada Isnin. - Foto Bernama

"Kami pantau dari semasa ke semasa dengan pihak berwajib untuk memastikan agar segala keperluan dan bekalan makanan sampai ke rumah mereka yang terjejas,” katanya.

Sementara itu, penduduk Orang Asli dari Kampung Jenot, Roma Manan, 37, berkata, selain berpindah ke PPS berhampiran, penduduk juga berlindung di atas bukit di Kampung Lambok, RPS Kuala Betis.

"Orang Asli yang tinggal berdekatan Sungai Betis telah membuat persediaan awal membina rumah perlindungan di atas bukit. Malah sejak hujan tidak berhenti kelmarin mereka semua telah mula berpindah ke sana,” katanya. - Bernama

Ulasan