Pesawat, jet bertembung di Tokyo: Lima maut

Pesawat, jet bertembung di Tokyo: Lima maut
January 2, 2024

Api marak menjulang tinggi selepas sebuah pesawat dan jet bertembung di Lapangan Terbang Haneda, Tokyo pada hari ini, 2 Jan 2024. (FOTO: Roya News)

TOKYO: Kesemua 379 penumpang dan anak kapal sebuah jet Japan Airlines secara ajaib melarikan diri daripada kebakaran berikutan perlanggaran dengan pesawat Pengawal Pantai di lapangan terbang Haneda di Tokyo pada Selasa (2 Jan), tetapi lima daripada enam anak kapal pesawat pengawal pantai itu terbunuh.

Pengawal Pantai berkata, perlanggaran itu melibatkan salah satu pesawatnya yang menuju ke lapangan terbang Niigata di pantai barat Jepun untuk menyampaikan bantuan kepada mereka yang terperangkap dalam gempa bumi kuat yang melanda pada Hari Tahun Baru, mengorbankan sekurang-kurangnya 48 orang.

Rakaman langsung di penyiar awam NHK menunjukkan pesawat Airbus A350 Japan Airlines (JAL) terbakar ketika ia terbabas di landasan sejurus sebelum jam 6 petang (0900 GMT).

Ia kemudiannya diselubungi api walaupun usaha keras oleh kru penyelamat untuk mengawal kebakaran, tetapi tidak sebelum semua 367 penumpang dan 12 anak kapal dipindahkan.

Menteri Pengangkutan Jepun, Tetsuo Saito mengesahkan bahawa lima daripada kru pesawat pengawal pantai itu telah meninggal dunia. Kapten pesawat itu melarikan diri tetapi cedera.

NHK, memetik Jabatan Bomba Tokyo, berkata sekurang-kurangnya 17 orang yang dipindahkan dari pesawat penumpang itu cedera.

Seorang pegawai kementerian pengangkutan memberitahu taklimat akhbar bahawa pesawat JAL itu cuba mendarat seperti biasa apabila ia bertembung dengan pesawat peronda maritim Dash-8 Bombardier yang dibina oleh pengawal pantai di landasan.

Tiada laporan mengenai enjin atau masalah lain pada pesawat sebelum ia mendarat, kata pegawai itu. – HARAKAHDAILY 2/1/2024

Ulasan