AS bimbang China salah guna AI


WASHINGTON: Pegawai Amerika Syarikat (AS) menyuarakan kebimbangan tentang salah guna kecerdasan buatan (AI) oleh China ketika dua negara kuasa besar itu mahu mengelakkan konfrontasi mengenai teknologi yang pantas berkembang itu.

AS bimbang China salah guna AI
Oleh Wartawan Luar Negara
16 Mei 2024, 9:30 pm


Perkara itu dibangkitkan ketika perbicangan dua hala secara rasmi AS dan China di Geneva.

Delegasi AS juga menegaskan kepada rakan-rakan sejawatan dari China tentang pentingnya ‘mengekalkan hubungan mengenai risiko dan keselamatan AI sebagai sebahagian daripada perkara penting dalam menguruskan persaingan secara bertanggungjawab’.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara White House, Adrienne Watson berkata, kebimbangan itu timbul kerana Beijing boleh menggunakan AI untuk mempengaruhi pilihan raya negara-negara lain, mencipta senjata biologi mahupun melancarkan serangan siber.

Jabatan Negara dilaporkan sudah mendesak China dan Russia agar mematuhi peraturan AS yang menetapkan hanya manusia dan bukan AI boleh membuat keputusan mengenai penggunaan senjata nuklear.

Bulan ini, Reuters melaporkan pentadbiran Presiden AS, Joe Biden dijangka melancarkan kempen baharu dalam usaha melindungi AI Amerika daripada China dan Russia.


Terdapat juga rancangan untuk mengekang pencerobohan model-model AI yang paling canggih, iaitu sofwe teras sistem-sistem AI seperti ChatGPT, menurut sumber.

Kumpulan dwipartisan penggubal undang-undang AS membentangkan satu rang undang-undang minggu lalu yang akan mempermudahkan pentadbiran Biden untuk mengenakan kawalan eksport terhadap model-model AI.

Kumpulan yang terdiri daripada ahli Dewan Negara AS, termasuk Ketua Majoriti Chuck Schumer menggesa agar lebih banyak dana disuntik ke dalam penyelidikan pemerintah bagi AI.

Ulasan