Siap sedia gelombang inflasi, harga barang melambung tinggiSiap sedia gelombang inflasi, harga barang melambung tinggi
June 12, 2024

KUALA LUMPUR:Kerajaan Pakatan Harapan dilihat tidak acuh terhadap kesan besar yang melanda rakyat dan negara akibat daripada tindakan drastik penarikan semula subsidi diesel yang jelas yang dilakukan secara tergesa-gesa tanpa mempedulikan kesukaran rakyat.

Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dr Ab. Halim Tamuri berkata, kerajaan PH sedang menjerumuskan negara dan rakyat ke dalam lubang krisis ekonomi yang sangat besar.

“Penarikan semula subsidi bahan api diesel di Malaysia baru-baru ini (pada 10 Jun 2024) oleh Kerajaan PH sebagaimana yang dijangka akan membawa kesan yang besar terhadap ekonomi dan kadar inflasi dalam negara ini,” katanya yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Jaras.

Menurutnya, sebelum ini kenaikan harga minyak pernah berlaku pada tahun 2010 di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan kenaikan sebanyak 5 sen seliter.

“Kenaikan pada skala sekecil itu sahaja pun telah melonjakkan Indeks Harga Pengguna dan Pengeluar masing-masing pada kadar sebanyak 3.5% dan 14.3% pada waktu itu.

“Sekarang ini pula kerajaan PH telah menghidangkan rakyat dengan kenaikan yang jauh lebih besar iaitu kenaikan sebanyak RM1.20 bagi setiap liter diesel (55.8%) menjadikan harga bahan api itu kini dijual pada harga RM3.35 setiap liter,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tambah beliau, enaikan harga diesel dalam skala yang sangat besar dan secara mendadak ini akan mengakibatkan kejutan ekonomi yang akan merebak ke seluruh pelusuk negara dan menyebabkan kesan gandaan (multiplier effect) kepada sektor ekonomi dan sosial yang lain.

Beliau menyatakan, kesannya telah mula dirasakan di seluruh negara pada ketika ini dengan kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang tidak terpandu di semua sektor ekonomi.

“Subsidi diesel oleh kerajaan RM200.00 melalui BUDI Madani (BUDI) pula dilihat tidak jelas kaedah pelaksanaannya dengan meninggalkan banyak perincian yang mengakibatkan keciciran agihan subsidi ini kepada golongan rentan seperti petani dan pesawah yang terkeluar dari julat kelayakan untuk memohon subsidi ini.

“Sekiranya tindakan kerajaan PH adalah murni untuk mengelak penyeludupan, ketirisan diesel bersubsidi dan pemberian subsidi diesel secara bersasar, kami menggesa supaya kerajaan PH mengkaji semula langkah ini dan memperkenalkan kaedah yang lebih berfokus untuk dilakukan secara berperingkat.

“Di samping itu kerajaan juga perlu memastikan supaya sebarang mekanisme yang dirangka bagi tujuan tersebut lengkap sebelum dilaksanakan supaya tidak menzalimi rakyat Malaysia,” katanya. – HARAKAHDAILY 12/6/2024

Ulasan