Bersiap Menghadapi Banjir

Assalamualaikum dan salam perjuangan,

Saya menjangkakan bahawa di seluruh negara ketika ini sedang berhadapan dengan penurunan hujan yang sekata. Sepanjang hari ini di Kluang hujan turun dengan agak lebat dan kadang-kadang renyai-renyai.

Respon daripada rakan-rakan facebook saya juga menunjukkan hujan berlaku di mana-mana.

Ini yang mereka kata :-

Rina Al FarabiBand Shah alampun. Dah mcm kat new york. Cewaah.

Ab Initio Mehmet Fikovic sy ada di kluang tuan.bila nk ngeteh? :)

Ikhwan Muslimun otw banjir kot

Aminuddin Abdul Jalil MELAKA PUN SAMA.

Ainon Mohd. Janda Baik pun sama...

Al Faqir Abu Hamdi KUANTAN DAH 3 HARI HUJAN

Mohd Najib Zainee JB pon hujan

Azzurrie Al Ghazali Sini kejap hujan, kejap mendung. Laporan dr Taxes, Malaysia. :D

Rata-rata memberikan laporan bahawa hujan terus turun di merata tempat.

Saya tidak fikirkan sangat dengan hujan yang turun dengan lebatnya pada hari ini atau pada hari-hari terdahulu tetapi apabila hujan turun dengan lebat membawa makna bahawa kemungkinan banjir akan berlaku adalah tinggi.

Kluang adalah merupakan di antara kawasan yang tidak terkecuali daripada banjir kerana sejarah Kluang telah membuktikan bahawa Kluang pada asalnya adalah merupakan sebuah kawasan berpaya dan mudah ditenggelami air. Sebuah kampung di Kluang dikenali sebagai Kampung Paya adalah merupakan salah satu bukti bahawa Kluang adalah sebuah kawasan berpaya pada satu masa dahulu.

Sejarah Kluang dapat diteliti daripada wikipedia yang cukup menarik untuk dibaca.

Kluang pernah dikenali ramai dengan satu peristiwa banjir besar pada tahun 1969. Walaupun pada ketika itu saya masih belum lahir lagi namun ia telah mencatatkan satu sejarah besar kepada Kluang.

Selepas daripada itu banjir masih terus berlaku di Kluang namun ia melibatkan beberapa kawasan yang rendah seperti Kampung Palembang, Kampung Bentong Dalam, Kampung Cacing dan beberapa kawasan rendah yang lain.

Pada awal tahun ini sebenarnya Kluang telah dilanda banjir dan saya masih ingat lagi apabila banjir yang berlaku pada ketika pengundi di Dun Tenang terpaksa bergegas pulang ke rumah masing-masing untuk menyelamatkan harta benda kerana hujan lebat yang telah turun sejak beberapa hari mengakibatkan banjir di beberapa lokasi termasuk di tengah bandar Labis.

Ketika itu, saya telah dihubungi oleh keluarga memaklumkan rumah ibu saya dinaiki air namun apakan daya kerana rumah penginapan Pemuda PAS Johor di Labis juga di naiki air dan saya tidak mampu untuk ke mana-mana.

Dengan hujan yang masih turun dengan kadar berterusan ini, saya melihat ia akan membawa kepada air naik ke tahap yang bahaya dan akan menyebabkan banjr boleh berlaku. Sebentar tadi, sahabat saya di Kampung Palembang telah menghantar SMS memaklumkan agar saya dan rakan-rakan lain bersiap sedia untuk membantu mereka di sana kerana paras air telah naik dan jika hujan berterusan maka tidak mustahil banjir akan berlaku.

Apapun, beberapa tips untuk menghadapi banjir saya kemukakan di sini untuk panduan kita bersama:-

  1. Simpan nombor-nombor perhubungan penting seperti nombor ahli keluarga, jiran, balai polis terdekat, bomba untuk kegunaan semasa kecemasan;
  2. Peka kepada keadaan sekeliling, bunyi/ isyarat-isyarat amaran serta kenal pasti laluan tinggi dan selamat untuk ke pusat pemindahan; Bersiap sedia untuk berpindah sekiranya diarahkan oleh pihak berkuasa.
  3. Dapatkan maklumat terkini cuaca dan situasi banjir melalui saluran radio, televisyen dan internet;
  4. Simpan semua dokumen penting di dalam bekas/beg/fail di tempat yang tinggi dan mudah diambil sekiranya perlu berpindah ke pusat pemindahan
  5. Sediakan barang keperluan asas yang paling penting seperti susu anak, ubat-ubatan, lampu suluh, beg pakaian dan peralatan lain sebelum diarah berpindah;
  6. Simpan barang berharga di tempat tinggi yang tidak ditenggelami air sekiranya berlaku banjir;
  7. Simpan air bersih di dalam botol untuk kegunaan memasak dan sebagai air minuman;
  8. Simpan/ikat dengan ketat barang-barang yang diletakkan di luar rumah seperti perabot taman, basikal, tong sampah dan sebagainya untuk mengelak dihanyutkan banjir;
  9. Pastikan kenderaan dan peralatan membaiki kenderaan anda berkeadaan baik sebagai persediaan berpindah;Dapatkan insurans banjir jika berkemampuan.

Mudah-mudahan Allah menjauhkan penduduk Kluang daripada banjir.

Wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Yang Di Pertua PAS Kawasan Kluang

Ulasan