Eric Cantona Bakal Presiden Perancis?
Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Saya tertarik dengan satu paparan berita yang menyebut bahawa bekas Lagenda Bolasepak Mancester United iaitu Eric Cantona berminat untuk menceburi politik dan bercita-cita untuk menjadi Presiden Perancis.

Dalam laporan yang disiarkan dalam BBC News, Eric yang satu masa dahulu terkenal dengan insiden tendangan 'kung-fu' terhadap penyokong Crystal Palace pada tahun 1995 sedang berusaha untuk mendapatkan 500 tandatangan daripada Datuk Bandar di Perancis sebagai syarat untuk melayakkan dirinya bertanding kerusi Presiden Perancis.

Kenapa Eric berminat untuk menceburi politik sedangkan beliau cukup dikenali sebagai seorang pemain bolasepak dan telah pun menceburi bidang lakonan dan menjadi Pengurus kepada pasukan bolasepak New York Cosmos dalam liga bolasepak Amerika Syarikat? Eric sebenarnya ingin memperjuangkan isu perumahan khususnya kepada golngan miskin di Perancis.

Sebelum ini, pada tahun 2010 Eric pernah menggesa rakyat Perancis untuk mengeluarkan simpanan mereka di dalam bank kerana krisis kewangan global dan ia telah berjaya menarik minat dan sokongan masyarakat sehingga mewujudkan satu kempen 'online' bagi menggerakkan protes ini.

Sema ada Eric berjaya ataupun tidak untuk mendapatkan peluang tersebut bukanlh menjadi persoalan yang ingin saya lontarkancdi sini tetapi saya tertarik dengan kesungguhan Eric yang mahu berjuang untuk kepentingan massa dengan menceburi bidang politik walaupun ketika ini beliau telah pun selesa dengan kehidupan hariannya.

Di sini letakkan satu nilai yang penting untuk kita kongsikan bersama iaitu nilai Pengorbanan dalam hidup untuk mereka yang lebih memerlukan.

Selamat berjaya kepada Eric Cantona.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
11 Januari 2012

Ulasan