Israel Musuh Sejagat : Tiada Kompromi

Assalamu'aaikum dan salam perjuangan,

Teringat saya bagaimana dunia dikejutkan dengan peristiwa Yahudi Israel melakukan serangan ganas terhadap penduduk Gaza pada penghujung tahun 2008 sehingga ke bulan Januari 2009. Serangan secara besar-besaran itu yang juga disebut sebagai 'Cash Lead'yang berlangsung selama 22 hari telah dikecam hebat di seluruh dunia.

Kekejaman Israel sememangnya sudah melepasi sifat kemanusiaan yang bertamadun sehingga seluruh penduduk Gaza menjadi mangsa kekejaman tersebut sehingga dilaporkan seramai 1400 penduduk Gaza terbunuh.

Bantuan segera dihulurkan kepada Gaza bagi menampung keperluan makanan dan ubat-ubatan namun ia tersekat dipintu Rafah apabila kerajaan Mesir yang bersekongkol dengan Israel memperketatkan birokrasi sehingga banyak bantuan tersekat di pintu pagar sempadan.

Pengalaman ini saya rasai apabila rombongan daripada PAS Johor tidak dibenarkan masuk ke Gaza walaupun sebelum itu begitu banyak halangan yang kami tempohi di sepanjang perjalanan untuk sampai ke sempadan. Saya teringat bagaimana Ketua Dewan Ulama'PAS Johor, Ustaz Abdullah Hussin merayu-rayu agar kami dibenarkan memasuki Gaza tetapi pegawai yang bertugas minta kami kembali ke Kaherah yang jaraknya lebh kurang 500 kilometer untuk mendapatkan pengesahan daripada pegawai yang bertugas di sana.

Begitu teruk sikap kerajaan Mesir pada ketika itu, tidak ubah seperti Israel. Walaupun peristiwa tersebut berlaku kira-kira empat tahun yang lalu tetapi saya tetap tidak dapat menerima kekejaman Israel dan sikap kerajaan Mesir di bawah pemerintahan Hosni Mubarak.

Kekejaman Israel juga dilakukan terhadap pengasas Hamas iaitu As-Syahid Syeikh Ahmed Yassin yang dibunuh dengan kejam pada 22 Mac 2004 ketika dalam perjalanan pulang daripada solat subuh di akademi Islam yang diwujudkan olehnya. Serangan peluru berpandu telah mengorbankan beiau dan dua pembantunya.

Dr. Yusof Al-Qardhawi ketika dihubungi oleh Islam-Online selepas kejadian itu telah menyatakan bahawa Syeikh Yassin bukan sahaja lambang bagi perjuangan rakyat Palestin tetapi juga bagi orang-orang Islam seluruh tempat. Qardhawi menambah, Syeikh Yassin telah dibunuh oleh tangan-tangan yang zalim dan taghut ketika beliau dalam perjalanan pulang dari masjidnya selepas menunaikan solat Subuh. Beliau telah menemui Tuhannya dalam keadaan suci, bersolat, menyerah diri kepada Allah, redha dan diredhai Allah, tidak ada yang lebih afdal lagi daripada mayat ini. Mati syahid ini tidak akan berlaku sebagaimana yang dijangkakan Sharon dan konco-konconya, Israel tidak akan mencapai kestabilan dan keamanan. Beliau menjelaskan bahawa pembunuhan Syeikh Yassin dalam bentuk ini akan menjadi api dan laknat ke atas Israel, darahnya (Syeikh Yassin) akan mengakhirkan hayat Israel yang sudah semakin hampir.

Itu pandangan Dr Yusof Qardhawi dan saya percaya ia adalah sikap yang teguh di dalam diri pimpinan PAS bahawa tiada kompromi terhadap Israel. Ketua Pemuda dan Timbalan Ketua Pemuda PAS sebelum ini iaitu YB Datuk Mahfuz dan YB Salahudin Ayub dipenjarakan kerana menentang kehadiran pasukan Kriket Israel, pelbagai himpunan aman dilakukan oleh Pemuda PAS sebelum ini membantah kekejaman Israel, mana mungkin hak Israel akan diiktraf dengan rentetan kekejaman, kezaliman dan kebinatangan terhadap umat Islam di Palestin.

Teruskan usaha untuk membebaskan Palestin.

Wassalam

Khairul Faizi bn Ahmad Kamil
Jalan Raja Laut Kuala Lumpur
31 Januari 2012, 12.32 pagi.

Ulasan