Masjid Dicemari Babi : Bilakah Akan Berakhir?

Salam perjuangan,

Kecewa, sedih, kesal dan geram apabila mendengar berita satu kepala babi ditemui di sebuah masjid pada pagi tadi. Sasaran terbaru adalah Masjid Nurul Iman di Batu 18 Rawang Selangor.

Memetik berita daripada laman Malaysiakini, ADUN Rawang Gan Pei Nei memaklumkan bahawa kepala babi itu ditemui pada jam lima pagi oleh ahli jawatankuasa masjid apabila mereka membuka pintu pagar utama. Pihak polis kemudiannya dihubungi dan tiba di lokasi pada jam 7.30 pagi. Setelah mengambil bahan bukti dan menyiasat di kawasan sekitar kira-kira dua jam, mereka kemudiannya meninggalkan masjid itu.Gan berkata anggota polis berkenaan adalah dari balai polis Rawang dan kes itu akan disiasat oleh jabatan siasatan jenayah. Begitulah yang dilaporkan.

Kejadian penemuan babi di masjid sudah beberapa kali terjadi di negara kita sehingga mendapat liputan yang meluas terutamanya daripada negara jiran kita, Indonesia. Pastinya, tindakan meletakkan bangkai haiwan yang haram ini di perkarangan masjid akan menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan masyarakat Islam. Masjid adalah Rumah Allah dan tempat beribadah bagi umat Islam dan apabila ia dicemari maka ia juga mencemarkan masyarakat itu sekali.

Sebelum ini, pada 27 Januari 2010 telah ditemui dua kepala babi dikesan dilontar di perkarangan Masjid Jumhuriah Taman Datuk Harun dan Masjid Taman Sentosa di Petaling Jaya. Kejadian disedari jam 7 pagi apabila siak masjid menjumpai bungkusan mencurigakan di perkarangan pintu masuk bahagian belakang masjid. Pada mulanya beliau menyangka bungkusan tersebut mengandungi bayi yang ditinggalkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Setelah membelek dangan kayu, dia mendapati terdapat dua kepala babi dalam bungkusan tersebut dan satu laporan polis telah dibuat.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengutuk tindakan pihak yang melontar kepala babi hutan ke dalam pekarangan dua masjid di Lembah Klang itu sambil menegaskan bahawa semua agama tidak boleh menerima perbuatan seumpama itu kerana ia bukan budaya rakyat negara ini. Begitu juga dengan Ketua Kesatuan Agama Kristian Malaysia, Biskop Ng Moon Hing turut mengutuk perbuatan tersebut. Beliau menyatakan bahawa walaupun tidak diketahui apakah agenda yang tersirat di sebalik perbuatan itu, namun ia tetap dikutuk oleh semua penganut agama.

Pada 30 Disember 2011 pula, sembilan kepala babi telah ditemui di luar pintu Masjid Al-Falah Taman Desa Jaya, Johor Bahru. Penemuan kepala babi ini telah mendapat reaksi segera daripada Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh yang menyelar tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang meletakkan kepala babi di luar pintu masjid itu. Beliau berkata, mereka yang melakukan perbuatan itu perlu diberkas dan diberi hukuman setimpal kerana tidak mempunyai sensitiviti agama.

Percayalah bahawa tidak ada mana-mana pihak yang suka perbuatan biadab dan jijik ini dilakukan kerana ia tidak memberikan apa-apa faedah kepada kita semua sama ada kepada umat Islam ataupun kepada mereka yang bukan beragama Islam. Pihak yang bertindak meletakkan babi di perkarangan masjid hanya mahukan agar masyarakat Islam bertindak agresif sehingga mencetuskan pertembungan di antara agama dan akhirnya akan berlakulah pertembungan di antara kaum.

Setahu saya, Ketua Polis Negeri Johor pernah membuat kenyataan bahawa empat suspek telah ditahan di Johor beberapa hari selepas kes di Masjid Al-Falah berlaku tetapi sehingga ke hari ini masih belum ada tindakan dikenakan terhadap mereka. Apakah suspek tersebut didapati tidak terlibat atau pun isu ini disenyapkan sahaja? Saya menggesa agar Polis Johor dapat memberikan jawapan segera terhadap persoalan saya ini.

Begitu juga dengan laporan polis yang telah dibuat di Petaling Jaya pada 27 Januari 2010, apakah masih belum ada tangkapan dibuat terhadap kes ini?. Kegagalan menangkap pelaku mungkin mendorong golongan manusia durjana untuk meneruskan kegiatan yang pastinya akan membawa kepada rasa curiga sesama kita.

Kepada mereka yang telah terlibat dengan perbuatan keji ini, hentikanlah perbuatan anda yang tidak berfaedah ini. Tindakan tidak bertanggungjawab ini perlu dihentikan segera.

Wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Setiausaha Dewan Pemuda PAS Malaysia
31 Januari 2012
www.khairulfaizi.com

Ulasan