Sharizat Jalil : Bukan Bercuti Tapi Letak Jawatan


Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Muka hadapan Berita Harian edisi cetak pada hari ini memaparkan satu tajuk "Sharizat Cuti, Mohon SPRM siasat NFC" yang menyebut tentang permohonan cuti rehat sebagai Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat daripada Perdana Menteri.

Pertamanya, pada pandangan saya jika Sharizat bercadang untuk bercuti bagi memberi ruang kepada SPRM membuat siasatan kepada NFC maka saya melihat bahawa ia sebenarnya tidak banyak membantu dalam usaha menyeesaikan isu ini. Tempoh tiga minggu belum tentu cukup tempohnya siasatan dibuat . Tindakan yang terbaik adalah dengan meletakkan jawatan sebagai Menteri. Walau bagaimanapun, saya ucapkan tahniah kepada beliau kerana akhirnya tertekan juga dengan desakan daripada pelbagai pihak termasuklah daripada Ahli Parlimen BN yang membuatkan beliau terpaksa juga mengambil cuti rehat.

Keduanya, isu ini telah pun mendedahkan satu persatu penyelewengan dan salah urus kewangan. Bermula dengan pembelian dua unit kondominium, pembelian kereta Mercedes CLS 350 dan lain-lain lagi sebenarnya sudah cukup untuk menggambarkan bahawa PM perlu bertindak awal untuk mengarahan Sharizat berundur sekurang-kurangnya bercuti bagi membantu siasatan tetapi PM lebih rela isu ini Sharizat 'dibelasah' termasuklah oleh kalangan pemimpin Umno.

Ketiganya, saya melihat bahawa dalam isu ini Timbalan Perdana Menteri yang sebelum ini adalah merupakan Menteri Asas Tani yang mana projek ini diluluskan semasa beliau menjadi Menteri perlu bertanggungjawab di atas isu penyelewengan dan salah urus ini. Sebab itu, tidaklah memelikkan apabila TPM memberikan jawapan kepada soalan wartawan sama ada Sharizat perlu atau tidak meletakkan jawatan dengan jawapan yang sama iaitu tidak perlu sebab Muhyiddin lebih maklum tentang projek NFC ini ada kaitan dengan dirinya sebelum ini. Sebab itu, Muhyiddin lebih layak untuk meletakkan jawatan jika ingin dibandingkan dengan Sharizat.

Apapun, dengan percutian Sharizat ini akan membantu SPRM membuat penyiasatan yang lebih telus, mudah-mudahan begitulah harapan saya. Rakyat sudah pasti tidak sabar menunggu apakah hasil siasatannya nanti.

Mudah-mudahan Sharizat benar-benar bercuti nanti. Saya cadangkan Sharizat ambil peluang ini untuk menunaikan umrah.

Wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil.
13 Mac 2012

Ulasan