SKANDAL RASUAH AWANG ADEK KE SPRM

PUTRAJAYA : Dewan Pemuda PAS Malaysia akhirnya mengambil tindakan ke atas Datuk Dr Awang Adek dengan membuat satu laporan ke ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia [SPRM] pagi tadi.

Laporan tersebut telah diketuai sendiri oleh Saudara Khairul Faizi selaku Setiausaha Dewan Pemuda PAS Malaysia bersama Saudara Suhaimi selaku Timbalan Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Menurut saudara Faizi, laporan tersebut adalah tindakan susulan oleh Dewan Pemuda PAS Malaysia ke atas Datuk Dr Awang Adek kerana beliau hanya mendiamkan diri tanpa memberikan sebarang penjelasan berkaitan isu ini.

“Kita hanya mahu tahu wang RM 80,000 tersebut untuk apa dan sekiranya bukti yang ada pada kami ini tidak benar beliau perlu tampil untuk menafikannya. Ini tidak, bila kita beri tempoh seminggu beliau masih mahu mendiamkan diri”, ulas beliau.

Laporan tersebut telah diterima oleh pihak SPRM dan beliau juga berharap bahawa satu siasatan lanjut dan telus akan dibuat berdasarkan laporan ini.

“Sekiranya memang berlaku skandal rasuah yang dilakukan oleh Awang Adek, beliau perlu dihadapkan ke muka pengadilan. Kami percaya dengan integriti SPRM untuk menguruskan siasatan ini. Pihak kami juga dari semasa ke semasa akan berhubung dengan pihak SPRM sebagai satu ‘follow up’ ”, katanya.

Berikut dilampirkan beberapa aduan yang telah dibuat oleh Dewan Pemuda PAS Malaysia ke atas Datuk Dr Awang Adek kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
-----------------------------------------------------

Syarikat Advanced Maintenance Precision Management SDN BHD [AMPM] telah menulis sepucuk surat kepada Senator Datuk Dr Awang Adek selaku Pengerusi Jawatankuasa Kerja Skim Jejak Jaya Bumiputera [SJJP] pada 6 Disember 2010 dengan memohon sambungan kontrak pengurusan fasiliti Bangunan Sultan Iskandar dan JB Sentral, Johor Bahru, Johor Darul Takzim. Projek ini dikendalikan di bawah SJJP oleh Perdana Menteri.

Pada tarikh yang sama, syarikat yang sama iaitu AMPM SDN BHD telah mengeluarkan dua keping cek yang bernombor 875977 bernilai RM 50,000 manakala sekeping cek lagi bernombor 875978 bernilai RM 30,000. Cek ini telah ditunaikan pada 6 Disember 2010 dan pada tarikh yang sama terdapat kemasukan tunai sebanyak RM 80,000 ke dalam akaun Datuk Dr Awang Adek [CIMB Bank No Akaun : 03080002286059].

Syarikat ini menulis surat kepada Datuk Dr Awang Adek untuk memohon kepada Skim Jejak Jaya Bumiputera untuk melanjutkan tempoh kontrak pengurusan fasilit yang sedia ada untuk tempoh 5 tahun dengan opsyen 5 tahun lagi pada dua projek yang sedang dikendalikannya iaitu di JB Sentral dan Bangunan Sultan Iskandar.

Untuk pengetahuan Dato’ Seri, syarikat AMPM ini sedang dalam kontrak menguruskan kedua-dua projek iaitu Bangunan Sultan Iskandar selama 5 tahun [60 bulan] dan JB Sentral adalah selama 3 tahun [41 bulan].

Hasil daripada mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif SJJB ke Bursa Malaysia kali ke 11 pada 25 Ogos 2011 [Khamis], mesyuarat telah meluluskan tempoh kontrak sedia ada untuk tempoh 5 tahun dengan opsyen tambahan 5 tahun lagi selepas tempoh kontrak sedia ada tersebut tamat.

Di sini timbulnya keraguan mengenai keputusan dalam mesyuarat tersebut :-

-          Bagaimana syarikat yang sedang dalam kontrak boleh mendapat kontrak baru untuk tempoh 5 tahun serta diberikan opsyen tambahan 5 tahun lagi sedangkan kontrak asal masih belum tamat mengikut tempoh yang sepatutnya.

-          Wujud keraguan bahawa Datuk Dr Awang Adek menerima rasuah daripada Syarikat AMPM SDN BHD sehingga meluluskan projek kepada syarikat terbabit. Ini berdasarkan surat permohonan yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut pada 6 Disember 2010 dan pada tarikh yang sama  dua cek yang berjumlah RM 80,000 telah dikeluarkan oleh syarikat yang sama dan kemudiannya ditunaikan ke dalam akaun Datuk Dr Awang Adek.

Berdasarkan kepada dokumen yang saya perolehi, bukti-bukti ini menguatkan lagi syak saya bahawa wujudnya aktiviti rasuah antara Datuk Dr Awang Adek  dengan Syarikat AMPM SDN BHD. Saya dengan ini memohon pihak SPRM membuat siasatan segera di atas dakwaan terhadap Datuk Dr Awang Adek. Bersama ini dilampirkan beberapa bahan bukti untuk rujukan pihak tuan.

Ulasan