Aduan Rakyat : Tanah Perkuburan Islam Jalan Mersing/Kampung Melayu
Ruj Kami  : PARMAHKOTA.05/ADUAN/2.01(02/13)
Ruj Tuan   :
27 Februari 2013
16 Rabi’ul Akhir 1434

Kepada;


Yang Berbahagia Ustaz Mohd Khalil bin Mohd Noor
Pegawai Tadbir Agama Daerah Kluang
Pejabat Agama Daerah Kluang,
86000 Kluang,
Johor Darul Takzim
  
Tuan,

ADUAN MENGENAI KEADAAN TANAH PERKUBURAN ISLAM JALAN  MERSING

Perkara di atas adalah dirujuk.

2.       Saya telah menerima beberapa aduan berkaitan dengan keadaan persekitaran tanah perkuburan Islam yang terletak di Jalan Mersing yang tidak terurus dengan baik sehingga berlaku beberapa perkara berikut :-
i. Kawasan pagar yang sudah roboh sebahagiannya sehingga menyebabkan terdapat sekumpulan anjing liar yang berkeliaran di kawasan kubur tersebut.

ii. Persekitaran perkuburan semakin bersemak sehingga menyebabkan kesukaran waris untuk menziarahi kubur,

iii. Kubur sering diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan tanda nama pada batu nisan telah hilang akibat dicuri.
   
3.       Tinjauan PAR Mahkota mendapati bahawa berkemungkinan ia adalah disebabkan tiada diperuntukan pekerja khas untuk tujuan penyelenggaraan dan mengawasi tanah perkuburan ini dan  ia adalah berpunca daripada perpindahan tanah perkuburan baru di Tanah Perkuburan Haji Manan.

4.       Saya memohon agar pihak tuan dapat membuat tindakan tindakan terhadap aduan ini agar tanah perkuburan umat Islam ini dapat diperlihara dengan baik.

5.       Saya mencadangkan agar pihak tuan dapat menganjurkan aktiviti gotong-royong perdana dengan mengajak seluruh umat Islam untuk bersama-sama membersihkan kawasan tanah perkuburan ini. Saya bersedia untuk turut sama menggerakkan pasukan Jabatan AMAL Kluang bersama dalam gotong-royong tersebut.

6. Bersama-sama ini saya lampirkan beberapa keping gambar sebagai rujukan tuan terhadap situasi terkini di Tanah Perkuburan Islam tersebut.

Segala kerjasama dan perhatian amat dihargai dan saya dahului dengan jutaan terima Kasih.Sekian, wassalam.

Yang menjalankan amanah,

KHAIRUL FAIZI BIN AHMAD KAMIL
Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Mahkota
http://www.facebook./khairul.faizi1/
Tel : 019-7701830
Ulasan