Di Sebalik Lagu Rasmi Agenda Anak Muda Berkebajikan


Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Apabila saya diminta untuk menyiapkan satu lagu rasmi bersempena dengan pelancaran 7 Agenda Anak Muda Berkebajikan, agak sukr juga untuk saya memastikan bahawa ia akn sempat disiapkan 'on time' disebabkan jadual yang padat.

Sebelum ini, saya telah siapkan satu lagu untuk kumpulan ABC Band, telahpun mendapat kelulusan RTM untuk disiarkan dalam siaran radio. Lagu 'Aku Pejuang Islam' yang diilhamkan oleh Ustaz Nasrudin Hassan telah saya berikan kepada ABC Band sebelum ini sebagai salah satu usaha saya untuk berdakwah melalui lagu.

Lagu tersebt masih belum dimuatnaik ke youtube namun lagu asalnya bolek klik ke http://www.youtube.com/watch?v=IhB8DDA1CO0

Berbalik ke lagu Anak Muda Berkebajikan, lagu ini saya ambil masa selama tiga hari untuk disiapkan. Berbekalkan idea daripada sahabat-sahabat maka pilih melodi yag rancak sedikit dengan gabungan dua instrumen iaitu sebuah gitar dan set drum dan ada sedikit pengaruh lagu berentak Rock, mugkin disebabkan lagu ini disempurnakan oleh Ayeem Crossfire Studio. Ayeem adalah penyanyi kumpulan Crossfire yang mana lagu popular kumpulan ini, Realiti dan Fantasi pernah menggegar dunia muzik 'Rock Kapak'.

klik sini, http://www.youtube.com/watch?v=lgaJyzpFIu8 untuk mendengar lagu tersebut.

Disebabkan masa yang suntuk maka menggunakan suara saya sendiri untuk menyempurnakan lagu ini sebelum dilancarkan. Kesumbangannya dirasai tetapi jangan bimbang kerana 'minus one' disediakan untuk persembahan yang akan datang.

Projek akan datang, lagu 'Lumrah Para Pejuang' akan saya siapkan dan jika esok tidak bubar Parlimen maka minggu hadapan akan bersedia 'menemui peminat' di alam Youtube.

Klik sini untuk dengar versi unplugged http://www.youtube.com/watch?v=jw2KTNlam_A .

Wassalam.


Ulasan