Respon Terhadap Kenyataan Mufti Negeri Perak


Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Pagi ini, apabila membaca satu berita daripada halaman portal Sinar Harian berkaitan dengan seruan yang dilakukan oleh Mufti Negeri Perak agar PAS dan Umno bersatu selagi ada iman kerana kedua-duanya mengucap syahadah yang sama.

Dr Harussani kata tidak boleh putuskan silaturahim sesama Islam semata-mata untuk bekerjasama dengan kafir harbi yang terang-terang menolak Islam.

Saya cuma nak ajukan soalan mudah saya kepada Tan Sri Mufti Perak, adakah Tan Sri tidak mahu desak Umno memutuskan hubungan dengan MCA yang terang-terang menghina, menolak, mencari Hudud? Ataupun, penghinaan tersebut dianggap tidak serius oleh Dr Harusani sehingga UMNO 'diizinkan' berkawan dengan MCA.

Apabila Presiden MCA hina Cikgu Normala di Tenang ketika kempen PRK dulu, Dr Harusani  hanya mahu Soi Lek minta maaf kerana dianggap hina Islam. Apabila Chua Soi Lek hina Hudud, Dr Harusani kata Presiden MCA itu tidak berhak bercakap tentang hukum itu. Kenapa tidak TS Mufti Perak desak UMNO putuskan hubungan dengan MCA?

Seperkara lagi, berbeza parti tidak bermaksud ia memutuskan silaturahim. Apa yang pasti, dasar PAS adalah Islam dan UMNo dasarnya kebangsaan. PAS memperjuangkan Islam dan UMNO terkongkong dengan perjuangan Melayu kronisme.

Wassalam
----------------------------------------------

Mufti Perak: Bersatu selagi ada iman -Sinar Harian

IPOH -  Umat Islam di negara ini tidak harus berpecah disebabkan parti politik kerana mereka mengucap dua kalimah syahadah yang sama.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, pihak yang tidak mahu bersatu dan mahu memecahbelahkan umat Islam seolah-olah membawa ajaran sesat.

Sambil melihat Umno dan Pas mempunyai ruang untuk bersatu, beliau menasihatkan orang Islam supaya tidak bergaduh sesama mereka disebabkan berpolitik.“Saya nampak masih ada harapan untuk mereka (Umno dan Pas) bersatu selagi mereka ada iman,” katanya.

Menurutnya, tindakan itu juga membawa kepada usaha memutuskan hubungan silaturahim sesama Islam dan hukumnya haram.“Kita tidak boleh putuskan silaturahim sesama Islam semata-mata untuk bekerjasama dengan kafir harbi yang terang-terang menolak Islam.

“Tahalluf siyasi (kerjasama politik) tidak boleh dibuat jika benarkan perkara yang dilarang oleh syarak,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Harussani berkata, dalam al-Quran jelas menyatakan golongan kafir itu adalah
golongan orang-orang yang zalim.Beliau berkata, jika sekiranya timbul rasa marah atau tidak puas hati terhadap kepimpinan Islam yang sedia ada, wajib untuk menegur untuk membetulkan mereka.“Kalau marah sekalipun, wajib betulkan dan menasihati mereka, bukan menjatuhkan atau membawa perpecahan dalam kalangan umat Islam.“Akibatnya, agama dan bangsa akan hancur. Sebab itulah setiap orang Islam wajib bersatu padu,” katanya

Kelmarin, Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah bertitah terdapat andaian jika dua kabilah politik Melayu yang saling berpengaruh kembali bercantum, akan tercapailah perpaduan ummah di negara ini.

Ulasan