Ayuh, selepas solat Jumaat di Kedutaan Syria

Ayuh, selepas solat Jumaat di Kedutaan Syria

., 11 Jun 2013

1. Krisis Syria telah berlanjutan 2 tahun. Sejak 15 Mac hingga 15 Mac 2013.

2. Kini lebih 1.6 juta rakyat Syria menjadi pelarian dan hampir 100 ribu rakyat terbunuh.


3. Para alim ulama menegaskan kebangkitan rakyat Syria adalah jihad dan mati mereka kerananya adalah syahid.


4. Justeru itu, saya menyeru agar seluruh rakyat dan warga prihatin di negara ini tanpa mengira perbedaan agama, kaum dan politik berkumpul di hadapan Kedutaan Syria pada hari Jumaat ini bersamaan 14 Jun 2013 sejurus selesai solat Jumaat bagi menyatakan bantahan dan kutukan keras kita terhadap campurtangan asing, keganasan, pertumpahan darah dan kekejaman yang dilakukan ke atas rakyat Syria
5. Sewajarnya kita menunjukkan solidariti kita terhadap insan yang tertindas menjadi mangsa kekejaman dan gas beracun. Sungguhpun Syria nun beribu kilometer, namun kekejaman dan keganasan yang berlaku tidak mungkin membuatkan kita kaku membatu diri.
 
6. Saya juga menyeru agar sebelum turun berhimpun dan menyerahkan memorandum kecaman ke Kedutaan Syria, seluruh masjid mengadakan solat hajat memohon pertolongan Allah swt dan sekaligus memusnahkan mereka yang kejam, ganas dan tidak berhati perut.
 
7. Penyertaan dan solidariti dari pihak NGO dan orang perseorangan sangat dialu-alukan bagi meningkatkan tekanan ke atas pihak berkuasa Syria supaya segera mengambil langkah menghentikan keganasan dan menerima campur tangan asing. Juga tekanan ke atas badan-badan dunia yang berautoriti agar mengusahakan kedamaian dan keselamatan rakyat Syria dan mengambil tindakan tegas kepada penjenayah kejam yang membunuh rakyat Syria.
 
8. Diulangi:
Tarikh: 14 Jun 2013
Hari: Jumaat
Masa: Sejurus selesai solat Jumaat.
Tempat: Kedutaan Syria Kuala Lumpur.
 
9. Kita juga mendesak agar ketajaan Malaysia segera menyatakan sikap untuk mengutuk kekejaman ini dan mengadakan Sidang Khas Parlimen bagi membincang dan mengambil keputusan dan tindakan rasmi kerajaan Malaysia terhadap krisis kemanusiaan yang berlaku di bumi Syam itu.
 
10. Ayuh nyatakan kebersamaan dan penyertaan saudara untuk menentang kezaliman dan kekejaman manusia banjingan ini. Temui anda di sana.
Nasrudin bin Hassan
Ketua DPP Malaysia

Ulasan