XPDC dakwah ambang Merdeka selepas Metallica

XPDC dakwah ambang Merdeka selepas Metallica

Harakahdaily, 23 Ogs 2013
KUALA LUMPUR: Bagi menyegarkan kembali ekspedisi (XPDC) dakwah di seluruh negara, Pemuda PAS Malaysia mengarahkan agar Pemuda PAS di peringkat negeri dan kawasan untuk melaksanakannya pada ambang malam Merdeka, 30 Ogos ini.

“Anak-anak muda daripada segenap peringkat, aktivis PAS, NGO, mahasiwa, persatuan-persatuan belia dan lain-lain dijemput hadir bersama-sama memeriahkan XPDC Dakwah yang bakal diadakan kelak,” kata Setiausaha DPPM, Khairul Faizi Ahmad Kamil dalam satu kenyataan.Ini, katanya ekoran Dewan Pemuda PAS Malaysia berjaya mengadakan XPDC Dakwah sempena konsert Metallica pada 21 Ogos 2013. XPDC Dakwah diadakan di Stadium Merdeka, lokasi konsert diadakan.

Katanya, XPDC Dakwah bermula sekitar pukul 6.00 petang, dengan aktiviti edaran risalah sekitar lokasi konsert diadakan.

Ia diketuai oleh beliau bersama dengan beberapa orang Exco DPPM yang lain seperti Mohd Sany Hamzan (Pengarah Pilihan Raya DPPM), Kamaruzaman Mohamad (Ketua DPPWP), Mohamad Suhaimi Abdul Aziz Aziz (Timbalan Ketua DPPWP), Yusapiza Yaakob (Ketua Penerangan DPPWP), Zahriezan Jamaluddin (Exco DPPN Selangor)  dan ramai lagi  dari kalangan pemuda WP dan Selangor.

Tambahnya, tujuan program ini diadakan adalah untuk mendekati anak-anak muda peminat kumpulan rock legenda Metal Thrash itu di samping mengedarkan risalah ringkas isu yang sedang melanda Mesir pada ketika ini.

Menurutnya, anak-anak muda diajak selain berhibur, diberi kesedaran mengenai isu-isu sejagat seperti kemanusiaan di Mesir.

Jelasnya lagi, keberadaan Pemuda PAS dalam program-program anak-anak muda amat dirasai dalam program seumpama ini.

"Inilah masanya Pemuda PAS turun mendekati anak-anak muda merapatkan jurang antara DPPM dengan masyarakat," ujarnya.

Ternyata, kata beliau anak-anak muda peminat Metallica memberikan reaksi positif menerima risalah yang diedarkan dan menghargai kehadiran pemuda PAS.

Sebanyak 5,000 risalah ringkas mengenai isu Mesir dicetak dan berjaya diedarkan. XPDC Dakwah berjaya menghimpunkan 50 orang aktivis dari kalangan pemuda dan Muslimat. XPDC Dakwah tamat pada jam 7.15 petang.

Ulasan