RUU HUDUD MENUNGGU GILIRAN UNTUK DIBENTANGKAN DALAM PARLIMEN

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Dijangkakan bahawa Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan berpeluang untuk membentangkan rang undang-undang persendirian bagi membuka laluan ke arah pelaksanaan hudud di Parlimen hari ini.

Ia bergantung kepada perbentangan dan urusan-urusan kerajaan sama ada dapat diselesaikan terlebih dahulu atau tidak. Jika tidak selesai maka ia akan dibawa ke hari esok dan seterusnya iaitu hari terakhir sidang pada 9 April 2015.

Semoga urusan TG Presiden PAS dipermudahkan.

Wassalam.

---------------------------------------------------------

RUU Hudud dalam giliran penghujung untuk dibentangkan di Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR: Senarai aturan urusan mesyuarat dan usul-usul dalam Dewan Rakyat hari ini menyaksikan Rang Undang-undang (RUU) persendirian mengenai pelaksanaan Hudud berada dalam giliran terakhir.


Kemasukan RUU tersebut telah difailkan Ahli Parlimen PAS Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai usaha terkini bagi membentang dan membahaskannya di Parlimen.

Aspirasi Abdul Hadi dan kerajaan PAS Kelantan itu adalah antara perkara yang dinantikan banyak pihak dalam sesi persidangan Dewan Rakyat kali ini yang akan berakhir dua hari lagi iaitu pada 9 April.

Berdasarkan kelaziman peraturan dalam Dewan Rakyat, urusan kerajaan menjadi keutamaan untuk diselesaikan sebelum pembentangan dan perbahasan hal-hal lain, termasuk RUU persendirian.

Oleh kerana itu, kemungkinan untuk RUU pelaksanaan hudud itu dibentangkan hari ini adalah tipis.

Rang berkenaan iaitu RUU Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 19 Mac lalu dengan mendapat sokongan sebulat suara daripada kesemua kesemua 44 anggota dewan. Kesemua 12 anggota dewan daripada Barisan Nasional (BN) turut menyokong  rang undang-undang itu.

Dalam perkembangan hari ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membacakan buat kali kedua mengenai RUU Langkah-Langkah Khas Menentang Keganasan Di Luar Negara 2015.

Antara yang tersenarai dalam aturan mesyuarat adalah mengenai RUU Penjara (Pindaan), RUU Kanun Keseksaan (Pindaan ) 2015, RUU Pencegahan Jenayah (Pindaan) 2015, RUU Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2015, RUU Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Pindaan) 2015, yang kesemuanya dibentangkan oleh Zahid.

Ulasan