SUNGAI SEMBERONG KIRI TERCEMAR!HEBAHAN MEDIA

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Pada 3 April 2015, saya telah menerima satu aduan mengenai air Sungai Semberong Kiri yang kelihatan airnya sangat kotor. Saya telah menerima beberapa keping gambar melalui WhatsApp dan mendapati bahawa air sungai kelihatan gelap.

Pada  4 April 2015 saya telah turun meninjau keadaan air Sungai Semberong Kiri di Kluang. Saya ditemani oleh Encik Mahat Ismail, Naib Yang Di Pertua PAS kawasan Kluang dan Timbalan Pengerusi PAR Kluang.

Kami telah pergi melihat sendiri berkaitan dengan aduan dan mengambil sampel air daripada sungai di kawasan Kampung Tanah Runtoh dan kawasan bersebelahan sebuah kilang berhampiran dengan kampung tersebut.

Sampel air yang pertama kami telah ambil daripada kawasan empangan sungai sebelum daripada kawasan beroperasinya sebuah kilang dan sampel kedua kami telah ambil daripada kawasan pembuangan air daripada sebuah kilang ke dalam sungai.

Didapati, air yang diambil daripada kawasan kilang tersebut berbau busuk dan kotor seperti yang dapat dilihat dalam gambar yang dilampirkan.

Saya melahirkan rasa amat kesal di atas perkara yang terjad ini kerana sungai yang menjadi sumber air bagi penduduk Kluang telah dicemari oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Apa yang pasti, pencemaran air telah berlaku dan ia mestilah di ambil tindakan oleh pihak berkuasa.

Sekian, wassalam dan terima kasih.

“Mendepani Cabaran, Melangkah Kehadapan”

Disediakan oleh ;

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Pengerusi Pusat Aduan Rakyat Kluang.
Yang Di Pertua PAS kawasan Kluang.
6 April 2015, 9.50 pagi

Ulasan