RAKYAT MALAYSIA MENDOAKAN KEJAYAAN FAIZ SUBRI

Assalamu'alaikum dan salam perjuangan,

Beberapa hari lagi Malaysia satu lagi sejarah bakal tercipta apabila seorang anak Malaysia akan ke Jerman untuk anugerah Bola Sepak FIFA di Zurich pada 9 Januari akan datang.

Nama Mohd Faiz Subri mula meniti di bibir peminat tanahari apabila beliau berjaya melakukan satu sepakan yang luar dari biasa sehingga akhirnya dicalonkan ke peringkat akhir  

Gol sepakan percuma pemain Pulau Pinang ini tercalon dalam FIFA Puskas Award 2016. Gol cantik tersebut dijaringkan Faiz Subri dalam aksi Liga Super Malaysia ketika menantang pasukan Pahang di Stadium bandaraya Pulau Pinang pada 16 Februari 2016.

Jika dibandingkan dengan dua lagi calon, saya cukup yakin Faiz Subri akan bejaya memenangi anugerah kali ini. Ia bukan mustahil kerana rakyat Malaysia sudah membuktikan kita mampu bersaing di peringkat antarabangsa dalam dunia sukan.

Penampilan Faiz yang sentiasa memastikan agar AURAT sentiasa dijaga menjadikan beliau sebagai contoh yang sangat baik kepada pemain-pemain muslim khususnya pemain-pemain yang sedang meningkat naik. AURAT bukanlah halangan untuk pemain maju kehadapan.

Ia mengingatkan saya kepada lagenda hoki negara iaitu Nor Saiful Zaini  yang berjaya mempopularkan seluar 'tight' apabila tampil mewakili pasukannya termasuk pasukan Malaysia. 

Penampilan beliau telah berjaya diikuti oleh pemain Malaysia yang lain seperti Chairil Anwar dan Nor Azlan Bakar malah ia menjadi 'trend' yang berterusan kepada pemain muda masa kini.

Semoga kejayaan menanti Faiz Subri pada 9 Januari nanti!

Wassalam

Khairul Faizi Ahmad Kamil
3 Januari 2017

Ulasan