'Bandar terbiar': Penduduk kondo Country Garden Johor bimbang projek belum siap; pemaju China berdepan krisis hutangJOHOR BAHRU: Sebuah bandar metropolitan yang sibuk dan futuristik dengan menara berbentuk kapal angkasa yang dikelilingi kehijauan adalah rupa yang sepatutnya dilihat di kawasan sekitar projek perumahan Forest City di Johor Bahru hari ini.

Namun, ia masih menjadi gambaran saja buat warga Singapura Chee Pei Lin, empat tahun selepas berpindah ke apartmen dua bilik tidur yang berharga RM700,000 pada 2019.

Cik Chee tertarik dengan harga hartanah yang lebih rendah berbanding di Singapura dan jangkaan untuk menggunakan apartmen seluas 635 kaki persegi itu sebagai rumah persaraan. Tetapi bercakap kepada CNA, beliau kini berasa kecewa dengan kerja pembangunan yang perlahan di sekitar blok pangsapurinya di Ataraxia Park termasuk pusat bandar berdekatan.

“Di sekeliling bandar ini, terdapat beberapa ruang kosong yang dibangunkan dan kurang digunakan. Tetapi jika anda melihat model 3D yang dipamerkan di galeri jualan, sepatutnya terdapat lebih banyak menara kediaman dan kemudahan lain seperti kapal layar dan kompleks membeli-belah,” kata lelaki berusia 48 tahun itu.

Bacaan lanjut, klik ke ;


Ulasan