Peranan Malaysia heret Israel ke pengadilan antarabangsaKUALA LUMPUR: Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff meminta kerajaan menjelaskan sejauh mana pencapaian dan usaha Malaysia dalam Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) bagi menangani isu pencerobohan Israel terhadap rakyat di Palestin dan isu Islamofobia.

Ahli Parlimen Rantau Panjang juga ingin tahu strategi negara untuk melobi negara OIC supaya terus aktif dalam menangani semua isu berkaitan kepentingan Islam dan umat Islam.

“Bagaimana pula usaha kerajaan untuk mempengaruhi negara-negara Komanwel, Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) dan Kumpulan 77 (G77) untuk membawa Israel ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika perbahasan peringkat jawatankuasa Kementerian Luar Negeri di Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, katanya: “Apakah perancangan strategi Malaysia terhadap hubungan dua hala dengan Indonesia, terutama limpahan pembangunan susulan pemindahan ibu negara Indonesia ke Kalimantan Timur.”

Katanya, perkara ini mempunyai kaitan dengan pembangunan bandar di sempadan demi manfaat rakyat di Sabah dan Sarawak,” katanya. – HARAKAHDAILY 7/11/2023

Ulasan