Hormat keputusan Lembaga Pengampunan, jangan terlanjur komen di media sosial - FahmiHormat keputusan Lembaga Pengampunan, jangan terlanjur komen di media sosial - Fahmi
Oleh BERNAMA - Februari 3, 2024 @ 1:51pm
KUANTAN: Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil memohon semua pihak untuk menghormati dan tidak terlanjur dalam membuat komen termasuk di media sosial berhubung keputusan Lembaga Pengampunan kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata, Perkara 42 (1) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa Yang di-Pertuan Agong berkuasa untuk membuat sebarang keputusan, selain diputuskan dalam beberapa kes sebelum ini bahawa keputusan itu tidak boleh dipersoal di mahkamah.
-ADVERTISEMENT-

"Kalau keputusan mahkamah tidak boleh dipersoal, saya mohon kita semua hormat (keputusan pengampunan). Jika kita terlanjur dalam beberapa komen, beberapa tindakan boleh diambil sama ada oleh polis atau Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

"Jadi, jangan sampai berlaku pelanggaran undang-undang, adab, tatasusila dan jangan sentuh isu 3R (agama, bangsa dan raja). Ini peringatan kepada semua, jika ada mana-mana pihak yang menguji sistem itu, maka tindakan boleh diambil.
DISYORKAN UNTUK ANDA

"Saya mohon supaya semua (untuk) cakna dan berwaspada (dalam membuat komen). Jangan sehingga tindakan diambil," katanya selepas melakukan Ujian Kualiti Perkhidmatan Selular di Pusat Ekonomi Digital (PEDi) Felda Bukit Goh di sini hari ini.

Turut menyertai ujian itu, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi, Datuk Mohamad Fauzi Md Isa, Ketua Bahagian Koordinasi Negeri MCMC, Bukhari Yahya dan Ketua Pengarang Bernama, Nur-ul Afida Kamaludin.

Ditanya penerimaan rakan dan ahli parti terutamanya UMNO memandangkan ada yang berharap bekas Perdana Menteri itu dibebaskan, Fahmi optimis pimpinan parti dalam kerajaan MADANI akan bersama-sama menguruskan perkara terbabit dengan baik.

"Kita perlu hadapi perkara ini bersama-sama dan kebersamaan ini pada saya, akan menjadi kekuatan. Isunya adalah kita perlu memberi penjelasan mengenai proses dan apa yang boleh dilakukan. Tidak boleh melangkaui batas undang-undang, Perlembagaan dan kita hormat institusi yang telah membuat keputusan," katanya.

Semalam, Lembaga Pengampunan memaklumkan hukuman penjara terhadap Najib dikurangkan daripada 12 tahun ke enam tahun selain denda berjumlah RM210 juta dikurangkan kepada RM50 juta.

Najib, 70, yang meringkuk di Penjara Kajang sejak 23 Ogos 2022 selepas disabitkan dengan kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International, memfailkan petisyen untuk pengampunan diraja pada 2 September 2022.

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas mendapati beliau bersalah atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah serta satu pertuduhan salah guna kedudukan.

Selain itu, Fahmi juga berharap pimpinan politik, termasuk dari 'parti sama dengan beliau' untuk bermuhasabah dan tidak terlalu pantas dalam memberi komen yang boleh mengguris hati sahabat dalam kerajaan MADANI, selain boleh membuka peluang kepada pihak yang hendak menangguk di air keruh.

Sebagai contoh, beliau merujuk kepada kenyataan Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim yang dilapor media beberapa hari lalu, mahu UMNO menukar pemimpinnya yang disifatkan Fahmi sebagai pandangan peribadi dan tidak mewakili parti.

"Saya ada menghubungi beliau dan memberi teguran keras mengenainya. Beliau tidak patut mengeluarkan kenyataan seperti itu. Jangan jaga kain parti orang lain. Beliau sahabat dan orang yang saya hormati serta mempunyai prinsip tetapi cara beliau tidak membantu.

"Kalau kita buat begitu, ada pihak yang akan mengambil kesempatan. Bukan tempat saya untuk memberi teguran kepada mana-mana pimpinan atau ahli parti, namun kita mohon kerjasama dari semua dalam kerajaan MADANI," katanya.

Fahmi berkata, sekiranya terdapat teguran yang hendak dikemukakan, ia perlu dilakukan secara tertib dengan menyampaikannya kepada pimpinan untuk diuruskan dengan baik. - BERNAMA

Ulasan