Israel berikrar serang Rafah menjelang RamadanIsrael berikrar serang Rafah menjelang Ramadan
SEORANG budak lelaki Palestin menjual tomato ceri di sebuah pasar di Rafah di selatan Gaza.-AFP


GAZA CITY: Israel mengancam untuk menyerang Rafah pada awal Ramadan jika Hamas tidak mengembalikan tebusan yang masih tinggal walaupun terdapat tekanan antarabangsa untuk melindungi orang awam Palestin yang berlindung di bandar selatan itu.

Dengan prospek rundi­ngan gencatan senjata semakin malap, Amerika Syarikat (AS) dan kerajaan lain serta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengeluarkan rayuan yang semakin mendesak kepada Israel untuk membatalkan serangan yang dirancang ke atas Rafah.

Kerajaan Israel berkata, bandar di sempadan Mesir adalah kubu terakhir yang tinggal di Gaza milik kumpulan pejuang Hamas.

TANPA AKSES MAKANAN

Tiga perempat daripada penduduk Palestin yang dipindahkan kini melarikan diri, berlin­dung di khemah-khemah yang luas tanpa akses kepada makanan, air atau ubat yang mencukupi.

“Dunia mesti tahu dan pemimpin Hamas mesti tahu, jika menjelang Ramadan tebusan kami tiada di rumah, pertempuran akan berterusan di mana-mana termasuk kawasan Rafah.


“Hamas ada pilihan. Mereka boleh menyerah diri, membebaskan tebusan dan orang awam Gaza boleh menyambut perayaan Ramadan,” kata seorang pesara ketua kakitangan tentera, Benny Gantz membe­ritahu pada persidangan Yahudi Amerika, semalam.

Ramadan, bulan mulia umat Islam dijangka bermula sekitar 10 Mac ini.

MINIMUMKAN KORBAN

Gantz berkata, serangan itu akan dilakukan dalam penyela­rasan dengan rakan kongsi AS dan Mesir untuk meminimumkan korban awam sebanyak mungkin.

Tetapi, katanya, ke mana rakyat Palestin boleh pergi selepas empat bulan perang di kawasan yang sudah rata.

“Tiada tempat selamat. Malah hospital juga tidak selamat. Itu sepupu saya, dia syahid di Al-Mawasi, di kawasan selamat dan ibu saya syahid sehari sebelumnya,” kata Ahmad Mohammed Aburizq kepada AFP dari bilik mayat hospital Rafah. Selama berminggu-minggu, pengantara antarabangsa berusaha untuk menjadi perantara perjanjian gencatan senjata untuk tebusan yang akan menghentikan pertempuran selama enam minggu.

TUNTUTAN HAMAS KHAYAL

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menggelar tuntutan Hamas sebagai ‘khayal’.

Walaupun perjanjian dicapai, beliau menegaskan kempen untuk menghapuskan Hamas dari Gaza tidak akan selesai sehingga ‘membersihkan’ Rafah.

“Berjanji atau tidak berurusan, kami perlu menyelesaikan tugas untuk mendapatkan kemenangan penuh,” katanya pada persidangan di Baitulmuqaddis kelmarin.

Dengan tekanan antarabangsa yang memuncak ke atas Israel, mahkamah tertinggi PBB akan membuka perbicaraan seminggu mulai semalam bagi meneliti akibat undang-undang daripada pendudukan 57 tahun negara itu di wilayah Palestin.

Perbicaraan yang diminta oleh Perhimpunan Agung PBB, adalah berasingan daripada kes berprofil tinggi Afrika Selatan yang mendakwa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai dalam serangan Gaza semasa.

Kerajaan Barat semakin mendesak agar pengiktirafan unilateral negara Palestin menjadi sebahagian daripada proses damai yang lebih luas, tetapi kerajaan Israel sebulat suara menerima deklarasi menolak pengiktirafan tersebut.

“Selepas pembunuhan beramai-ramai yang dahsyat pada 7 Oktober, tidak ada ganjaran yang lebih besar untuk keganasan daripada itu dan ia akan menghalang sebarang penyelesaian damai pada masa hadapan,” kata Netanyahu.

HAMAS GANTUNG PENGLIBATAN RUNDINGAN

Hamas sementara itu mengancam untuk menggantung penglibatannya dalam mana-mana rundingan gencatan senjata me­lainkan bekalan bantuan sampai ke utara Gaza, di mana agensi bantuan memberi amaran tentang kebuluran yang meningkat.

Kelmarin, berpuluh-puluh warga Israel menyekat trak bantuan yang menuju ke Gaza daripada masuk melalui persimpa­ngan Nitzana dengan Mesir, kata wartawan AFP dan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin.
Penduduk Gaza mengatakan mereka sangat lapar sehingga mengisar makanan haiwan menjadi tepung.

“Anak-anak saya kelaparan.Di mana saya boleh dapatkan makanan untuk mereka?” seorang wanita utara Gaza memberitahu AFP. – AGENSI

Ulasan