The 7 Habits of Highly Effective People : 7 Tabiat Orang Yang Sangat EfektifJADILAH PROAKTIF: BE PROACTIVE

Tabiat Yang Pertama : Jadilah Proaktif.

Teman-teman, tanamkan dalam diri bahawa “Hidup kita adalah tanggungjawab kita sendiri” dengan menekankan bahawa kita perlu mengambil tanggungjawab untuk kehidupan dan pilihan sendiri.

Adalah penting untuk kita mengawal tindak balas kita bukan kerana disebabkan faktor luaran, bukan keadaan semasa atau keadaan sekeliling yang membuatkan kita membuat keputusan. Itu sebenarnya kita telah membenarkan orang lain untuk menguasai diri kita. Sekiranya kita membenarkan orang lain menguasai kita, bermakna kita bertindak secara REAKTIF bukannya PROAKTIF. Secara tidak langsung sebenarnya kita telah memutuskan untuk ‘diperintah’ oleh orang lain.

Orang yang proaktif didorong oleh nilai, manakala orang yang reaktif didorong oleh emosi. Proaktiviti melibatkan proses menyelaraskan tindakan seseorang dengan nilai peribadi, mengamalkan kesedaran diri dan menggunakan bahasa proaktif untuk memperkasakan diri sendiri dan orang lain.

Dengan memberi tumpuan kepada perkara yang boleh dikawal dan bukannya memikirkan perkara yang tidak terkawal, kita mampu berkupayaan untuk membentuk kehidupan kita dan membuat perubahan positif.

Menjadi proaktif ialah bertindak atas inisiatif anda sendiri dan bukannya menunggu untuk diambil tindakan. Ini adalah peraturan semula jadi. Tabiat ini menekankan kepentingan menerima akauntabiliti untuk kehidupan atau tindakan anda. Menjadi proaktif juga melibatkan membuat keputusan dan bukannya hanya bertindak balas terhadap peristiwa.

Walau bagaimanapun, individu yang proaktif mengetahui tugas atau keupayaan tindak balas mereka sebagai keupayaan untuk memutuskan cara bertindak balas terhadap situasi atau keadaan tertentu. Orang yang reaktif pula mempunyai rasa penganiayaan dan ketidakberdayaan yang semakin meningkat kerana reaksi berlebihan mereka menjadi ramalan yang memenuhi diri.

Kita mesti bekerja pada isu-isu yang kita ada kawalan. Ia mendorong orang ramai untuk menumpukan perhatian kepada perkara di bawah kawalan mereka dan bertindak untuk membawa peningkatan yang baik dalam kehidupan mereka.

MULAKAN DENGAN PERKARA TERAKHIR DALAM FIKIRAN : BEGIN WITH THE END IN MIND

Tabiat Yang Kedua : Mulakan Dengan Perkara Terakhir Dalam Fikiran

Apa yang ingin penulis sampaikan adalah; seseorang individu itu yang berkesan dan mempunyai pandangan jauh mestilah mempunyai visi yang jelas tentang halatuju yang mereka inginkan sebelum memulakan sebarang usaha.

Kita perlu ada perancangan, bukan semberono dalam membuat satu tindakan tanpa apa-apa perancangan dari awal. Sebagai contohnya, kita hendak membina sebuah rumah. Bagaimana kita hendak mulakan pada peringkat awal? Sudah tentu kita akan membuat rangka atau pelan rumah yang kita impikan. Selepas memutuskan susun atur rumah, kita perlu pula untuk menyemak setiap butiran.

Selepas itu, pekerja binaan akan mula membina mengikut pelan tindakan yang diberikan. Bayangkan sekiranya kita tidak ada pelan yang dilakarkan, hanya diletakkan dalam minda kita sahaja, mungkin kita akan terlupa untuk menyediakan lakaran tangga walaupun kita hendak bina rumah dua tingkat.

"Mulakan dengan perkara terakhir dalam fikiran” sebenarnya menggalakkan pembaca mengenal pasti pernyataan misi peribadi mereka, mentakrifkan nilai teras dan matlamat jangka panjang mereka. Dengan membayangkan hasil yang diingini, individu boleh menyelaraskan tindakan dan keputusan harian mereka dengan tujuan menyeluruh mereka. Adalah penting menekankan terhadap kepentingan untuk menetapkan keutamaan berdasarkan prinsip dan bukannya bertindak balas terhadap tuntutan segera.

Justeru menetapkan matlamat utama kehidupan kita adalah sangat penting sama ada secara individu atau organisasi. Kejayaan setiap perusahaan, termasuk kehidupan kita bergantung pada perancangan. Pelan adalah penting untuk kejayaan, sama seperti semasa membina rumah.

Pastikan tiada apa yang anda lakukan atau katakan bertentangan dengan tanggapan yang anda anggap sebagai yang paling penting. Biarkan setiap hari berjaya memajukan matlamat anda untuk seluruh hidup anda. Mulakan dari akhir untuk mendapatkan perspektif. Orang yang berkesan sedar akan hala tuju hidup dan bukannya hanya bekerja keras dan mengharapkan kejayaan.

Kesedaran diri membolehkan kita membina kehidupan kita sendiri daripada hidup secara lalai atau bergantung pada norma atau pendapat orang lain. Kita mesti boleh menentukan nilai kita sebelum kita boleh mula mencipta dan mencapai matlamat.UTAMAKAN PERKARA YANG UTAMA : PUT FIRST THING FIRST

Tabiat Yang Ketiga : Utamakan Perkara Yang Utama

Perkara yang diutamakan dalam tabiat ini adalah perkara yang berkaitan dengan pengurusan masa dan keutamaannya. Penulis memperkenalkan konsep "Matriks Pengurusan Masa" yang mengkategorikan tugas kepada empat kuadran berdasarkan kesegeraan dan kepentingannya. Ia memerlukan keutamaan dan menyelesaikan tugas yang paling penting sebelum beralih kepada yang kurang penting.

Orang yang sangat berkesan menumpukan pada aktiviti yang termasuk dalam Kuadran II, yang merangkumi perancangan jangka panjang, pembinaan perhubungan dan pembangunan peribadi. Dengan mengatur masa dan keutamaan mereka dengan berkesan, individu boleh meningkatkan produktiviti mereka, mengurangkan tekanan, dan mencapai rasa keseimbangan.

Isu yang sering dihadapi untuk kebanyakkan kita adalah untuk menentukan kerja yang mana perlu didahulukan. Kita memutuskan untuk meletakkan pembentangan terlebih dahulu dalam senarai dan menyelesaikannya sebelum beralih ke tugas lain kerana kita tahu ia penting untuk kerjaya kita dan akan dijadualkan kemudian.

Dengan mengutamakan pembentangan, kita boleh menjamin bahawa aktiviti yang paling penting diselesaikan dahulu, memberi kita peluang untuk menumpukan pada tugas yang tinggal pada kadar yang lebih perlahan. "Mendahulukan perkara dahulu" terpakai pada kehidupan peribadi dan profesional kita.

Kita boleh menjalani kehidupan yang lebih bermanfaat dan bermakna dengan menetapkan keutamaan dan melakukan tugas yang paling penting terlebih dahulu. Walaupun ia kelihatan mudah, kita mungkin mendapati sukar untuk membezakan antara tugas penting dan tugas yang membuang masa.

Penulis mewujudkan satu kaedah untuk membantu dalam menyelesaikan perkara ini;


Kuadran Satu:- Ia memfokuskan kepada aktiviti yang mendesak dan penting.

Walaupun ini nampaknya merupakan kuadran penting, ia adalah terutamanya untuk tugas yang di luar kawalan kami, seperti kecemasan yang perlu ditangani segera.

Contohnya ; Krisis, tekanan masalah, kejar tarikh akhir projek, bayi menangis, dapur terbakar, mesyuarat tergemar

Kuadran Dua:- Ia berkenaan dengan tugas penting tetapi tidak mendesak.

Memandangkan ini adalah tugas kita yang paling penting, ini adalah kuadran yang paling penting. Membina hubungan atau membuat rancangan untuk masa depan adalah beberapa perkara penting yang memerlukan masa untuk dilakukan. Luangkan masa kita dengan cara yang menekankan mengembangkan usaha yang kita letakkan dalam kuadran dua.

Contoh, senaman, membina hubungan, pembelajaran, pemikiran kreatif, sasaran penting,

Kuadran Tiga:- Ia memberi tumpuan kepada perkara yang mendesak tetapi tidak penting.

Ini termasuk aktiviti yang menghalang kita daripada mencapai apa yang ingin kita lakukan, seperti panggilan telefon dan mesyuarat. Antaranya kita mengutamakan sesuatu yang menghalang daripada mencapai apa yang ingin kita lakukan, seperti panggilan telefon dan mesyuarat. Apabila kita mengutamakan kerja dalam kuadran tiga, kita akhirnya menjawab permintaan berdasarkan keutamaan orang lain dan bukannya keutamaan yang kita inginkan. Ini mungkin mempunyai beberapa kesan, seperti kekurangan tumpuan jangka panjang.

Contohnya, pelbagai gangguan, pelbagai mesyuarat yang tidak relevan, panggilan telefon, email

Kuadran Empat :- Ia memberi tumpuan kepada kerja yang tidak mendesak.

Ini termasuk aktiviti seperti melayari media sosial secara tersembunyi semasa bekerja atau menonton cerita dalam Netflix seharian tanpa membuat apa-apa kerja. Ini boleh mengakibatkan kehidupan terganggu sepenuhnya dan boleh mengakibatkan seseorang itu akan kehilangan pekerjaan.

Contoh ; Gosip, pembuang masa, menonton tv atau siaran

Untuk mengutamakan Kuadran II, kita mesti belajar untuk mengatakan "tidak" kepada tugasan lain walaupun ia kelihatan penting. Di samping itu, menumpukan perhatian pada Kuadran II menunjukkan bahawa kita merancang kehadapan, menangani punca-punca dan mengelakkan krisis sama sekali. Kita harus sentiasa mengekalkan masa sebagai kebimbangan kedua dan mengekalkan perhatian utama kita pada perhubungan dan hasil.FIKIRKAN MENANG-MENANG : THINK WIN-WIN

Tabiat Yang Keempat : FIKIRKAN MENANG-MENANG

Pengarang menekankan kepentingan mencari penyelesaian yang saling menguntungkan dan memupuk kerjasama. "Think Win-Win" menggalakkan individu untuk mengamalkan limpahan minda daripada terjerumus ke dalam perangkap pemikiran yang lemah. Orang yang berkesan berusaha untuk mencapai hasil yang memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat, mencari kerjasama dan sinergi.

Kita mesti komited untuk mewujudkan senario Win-Win yang memuaskan hati kedua-dua pihak dan saling membantu untuk membangunkan hubungan yang saling bergantung dengan berkesan.

Terdapat 6 paradigma hubungan manusia;

i. Menang-Menang - Semua orang mendapat manfaat. Perjanjian atau penyelesaian memberi manfaat kepada kedua-dua pihak dan memenuhi keperluan mereka.

ii. Menang-Kalah- "Jika saya menang, anda kalah." Orang Menang-Kalah biasanya menggunakan kedudukan, pengaruh, kelayakan dan personaliti mereka untuk mencapai keinginan mereka.

iii. Kalah-Menang- "Saya kalah, awak menang." Orang yang mempunyai mentaliti kalah-menang bersedia untuk menggembirakan dan memuaskan hati dan mereka mencari sokongan dalam penerimaan atau populariti.

iv. Kalah-Kalah- Kedua-dua pihak mengalami kerugian. Hasil daripada interaksi antara dua orang Menang-Kalah, iaitu, dua orang yang degil, gigih, melabur ego, adalah Kalah-Kalah.

v. Menang- Mereka yang mempunyai pemikiran berorientasikan kemenangan tidak semestinya menginginkan orang lain kalah; itu tidak penting. Mereka mesti mencapai matlamat mereka.

vi. Menang atau tiada perjanjian - Jika perjanjian yang saling menguntungkan tidak dapat dicapai, tiada perjanjian dibuat.

Mencipta senario Menang-menang adalah tindakan terbaik. Situasi Menang-Kalah atau Kalah-Menang memberi gambaran bahawa seseorang menang tetapi hasilnya sudah tentu akan menjejaskan hubungan mereka dalam jangka masa panjang.

Menggunakan pilihan Win-Win dan No Deal sebagai sandaran adalah penting. Mempertimbangkan kemungkinan No Deal membebaskan kita daripada keinginan untuk mempengaruhi orang lain dan memajukan agenda kita sendiri. Kita mungkin jujur ​​dan berusaha dengan ikhlas untuk memahami masalah yang mendasarinya.

Konsep Win-Win juga tidak boleh berkembang dalam suasana yang kompetitif atau bersaing antara satu sama lain. Organisasi  kita perlu mempunyai proses untuk mempromosikan Win-Win bersama-sama dan menghubungkan strukturnya dengan matlamat dan nilainya.

CUBA UNTUK MEMAHAMI DAHULU, KEMUDIAN UNTUK DIFAHAMI : SEEK FIRST TO UNDERSTAND, THEN TO BE UNDERSTOOD

Tabiat Yang Kelima : Cuba Untuk Memahami Dahulu, Kemudian Untuk Difahami

Komunikasi memainkan peranan penting dalam perhubungan yang berkesan. Pengarang menonjolkan tabiat mendengar aktif dan komunikasi empati. "Cari Dahulu Untuk Memahami, Kemudian Untuk Difahami" menekankan kepentingan memahami perspektif orang lain dengan jelas sebelum berkongsi perspektif kita sendiri. Penulis memperkenalkan konsep "akaun bank emosi," di mana individu membina kepercayaan dan hubungan melalui pemahaman, rasa hormat dan empati yang konsisten. Dengan menguasai pendengaran empati, individu boleh meningkatkan hubungan mereka dan membina asas kepercayaan.

Mengikut kebiasaan, cara paling berjaya untuk berinteraksi dengan orang lain ialah dengan mendengar dan memahami pandangan mereka terlebih dahulu sebelum menyatakan pendapat kita sendiri.

Bayangkan kita berada dalam mesyuarat di tempat kerja dan rakan sekerja mengatakan sesuatu yang kita tidak bersetuju pada mulanya. Daripada menolak cadangan mereka atau menentangnya serta-merta, berikan mereka masa untuk menjelaskan pandangan mereka sebelum kita menolaknya atau membantahnya.

Kita boleh meminta mereka menerangkan rancangan mereka dan cara mereka membayangkan rancangan itu berfungsi. Kita mungkin bertanya tentang kelebihan yang mereka lihat dalam cadangan mereka atau sebarang kebimbangan yang mereka ada. Melaksanakan perkara ini akan menunjukkan penghargaan atas pendapat mereka dan kecenderongan kita untuk mempelajari pandangan mereka.

Apabila kita benar-benar menerima pandangan mereka, kita boleh pula seterusnya untuk menyatakan idea dan keraguan kita sendiri dengan cara yang menggabungkan pandangan mereka. Kita boleh mencadangkan perubahan yang mungkin dibuat pada cadangan mereka atau cara ia boleh melengkapkan idea lain yang telah dikemukakan.

Pakar mengatakan bahawa kata-kata atau perkataan hanya 10% sahaja mempengaruhi komunikasi kita. Bahasa badan kita menyumbang 60% manakala suara membentuk 30%. Ia akan menjadi jelas bahawa anda tidak perlu sentiasa menumpukan perhatian pada kata-kata orang lain untuk memahaminya dengan benar jika anda memilih untuk mendengar dengan teliti dan bukannya membalas seperti yang biasa anda lakukan. Sebaliknya, fokus pada emosi dan makna yang tersembunyi di bawah perkataan yang diucapkan semasa anda mendengar perbincangan. 

Keupayaan untuk mendengar dengan teliti boleh dipelajari walaupun ia sudah tentunya akan memerlukan masa dan latihan yang cukup. Apabila kita memahami sepenuhnya orang lain, kita boleh berkomunikasi dan menyatakan pandangan kita dengan cara yang dapat membina kepercayaan dan kredibiliti daripada meruntuhkannya.

SINERGI : SYNERGI

Tabiat Yang Keenam : Sinergi

Penulis mentakrifkan sinergi sebagai penciptaan sesuatu yang lebih hebat melalui kerjasama individu dan idea yang pelbagai. Dengan menghargai perbezaan dan mencari perspektif yang pelbagai, orang yang efektif dan berkesan boleh menjana penyelesaian yang inovatif dan mencapai hasil yang luar biasa. Penulis menekankan kepentingan berfikiran terbuka, kreativiti dan kerja berpasukan dalam mencapai sinergi dan memanfaatkan kekuatan kolektif sesebuah kumpulan.

Setiap orang tentunya mempunyai personaliti yang unik. Jika semua orang mempunyai pendapat yang sama dan tidak mempunyai kemungkinan untuk belajar daripada orang lain, dunia akan menjadi tidak menarik. Kita sebenarnya bergantung antara satu sama lain. Kita bercakap tentang cara berkomunikasi dengan berkesan dalam tabiat sebelumnya dengan memberi perhatian kepada satu sama lain. Kita sekarang boleh menumpukan perhatian untuk bekerjasama antara satu sama lain kerana Prinsip "Pelaksanaan Kerja Berpasukan" yang berpendapat bahawa kebebasan dan pergantungan kedua-duanya diperlukan untuk perhubungan membuahkan hasil.

Sinergi boleh dicapai melalui menghargai dan memahami perbezaan dalam sudut pandangan orang lain. Idea sinergi ini berpendapat bahawa nilai setiap individu akan meningkat apabila mereka bekerjasama dan bukannya secara berasingan. Dengan kata lain, lebih baik mempunyai dua kepala (pemikiran) daripada hanya satu sahaja.

Sebagai contoh, cubakita bayangkan tentang kumpulan kerja yang bekerja pada projek pembangunan perisian. Setiap ahli pasukan mempunyai set kebolehan dan bidang pengalaman yang unik. Seseorang boleh memberi tumpuan pada pengekodan, reka bentuk antara muka pengguna dan pengurusan projek. Walaupun mereka secara individu mencapai kerja cemerlang apabila bekerja secara bebas, hasil akhir akan dikekang oleh kemahiran dan kelemahan unik mereka.

Walau bagaimanapun, mereka boleh menghasilkan sesuatu yang benar-benar cemerlang jika mereka bekerjasama dan menggabungkan usaha mereka. Mereka mungkin menghasilkan produk perisian yang lebih hebat daripada apa sahaja yang mereka boleh hasilkan secara bebas dengan menggabungkan usaha mereka sambil berusaha ke arah satu objektif.

Justeru bagaimana kita boleh mula bekerja bersama-sama dalam satu pasukan? Kita hendaklah mulakan dengan tabiat 4 & 5, pertimbangkan senario menang-menang dan cuba memahami orang di sekeliling kita dengan teliti. Kita dapat mencipta sesuatu yang lebih besar daripada diri kita dengan menghargai pandangan dan pemikiran setiap orang. Dengan menghargai betapa berbezanya setiap orang dari segi mental, emosi dan psikologi, kita boleh mula bekerjasama dan membina sesuatu yang jauh lebih besar daripada yang kita bersendirian.

ASAH GERGAJI : SHARPEN THE SAW

Tabiat Yang Ketujuh : Asah Gergaji

Tabiat terakhir, "Asah Gergaji," berpusat di sekitar pembaharuan dan pertumbuhan peribadi. Penulis menggunakan analogi gergaji yang menjadi kusam dari semasa ke semasa kerana penggunaan gergaji yang berulang kali. Untuk mengekalkan keberkesanan, individu mesti bersedia memperuntukkan masa dalam penjagaan diri, pembelajaran berterusan dan pembangunan peribadi. 

Penulis memperkenalkan empat dimensi pembaharuan: fizikal, mental, rohani, dan sosial/emosi. Dengan memupuk aspek kehidupan ini, individu boleh meningkatkan kesejahteraan keseluruhan mereka dan mengekalkan keberkesanan jangka panjang.

Contohnya, seorang tukang masak kerap memotong, menghiris dan memotong makanan dengan pisau mereka yang menyebabkan mereka menjadi kusam dari semasa ke semasa. Adakah mereka membuang pisau itu dan membeli satu lagi? Sudah tentu mereka mengasah pisau tersebut. Kita harus menjaga diri kita tajam, seperti pisau tukang masak ini. Kita mesti meluangkan masa untuk kesejahteraan fizikal, rohani, mental dan sosial kita. Anda boleh menyaksikan kesan keberkesanan yang berpanjangan dengan mengasah diri anda dalam empat bidang ini.

Penambahbaikan fizikal memerlukan diet yang sihat, tidur yang cukup dan senaman yang kerap untuk meningkatkan kekuatan, daya tahan dan fleksibiliti. Mengekalkan senaman fizikal membantu dalam mengasah tabiat proaktiviti. Daripada bertindak balas terhadap perkara yang menghalang kita daripada bersenam, kita perlu mengawal kecergasan anda.

Membaca buku yang sangat baik, menyimpan rekod idea dan pandangan anda serta menghadkan menonton televisyen/youtube dan seumpamanya  kepada rancangan yang akan memberi manfaat kepada kehidupan dan minda adalah cara terbaik untuk mengekalkan kesihatan mental. apa yang pasti, terdapat beberapa cara untuk mengembangkan minda anda.

Akhir sekali, adalah penting untuk meningkatkan kesejahteraan sosial dan emosi. Kita mesti berusaha untuk memahami orang, menyumbang kepada tujuan berfaedah yang meningkatkan kehidupan orang lain, mengekalkan mentaliti yang banyak dan membantu orang lain dalam mencapai kejayaan mereka sendiri jika ingin memperbaharui kehidupan sosial kita dan membentuk hubungan yang bermakna.

Dengan menggunakan perspektif menang-menang, cuba memahami orang lain dan menghasilkan penyelesaian yang saling menguntungkan melalui sinergi, kita mengamalkan tabiat 4, 5 dan 6 dengan mengusahakan kesihatan sosial & emosi diri kita.

Apa yang penting, jika kita memerlukan bantuan mengerjakan dimensi ini, susun senarai aktiviti setiap kategori untuk membantu kita 'meremajakan' diri kita. Pilih satu tugasan daripada setiap dimensi dan tekad untuk menyelesaikannya pada minggu berikutnya. Periksa prestasi anda pada penghujung minggu dan fikirkan apa yang membuat kita berjaya atau tidak berjaya.

Penutup

Adalah digalakkan agar anda yang membaca sinopsis ini dapat meluangkan masa untuk membaca buku ini secara terpeinci kerana banyak lagi perkara yang tidak saya dapat tuliskan di sini. 

Saya juga, dari masa ke masa nanti, perlu juga merujuk kembali buku ini supaya dapat terus mengingati dan menambahkan lagi info yang mungkin tersalah erti semasa membacanya sebelum ini.

Sekian…

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil
Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur
21 Februari 2024

 

Ulasan