Putin beri amaran kepada Barat untuk bersedia perang nuklearPutin beri amaran kepada Barat untuk bersedia perang nuklear
VLADIMIR Putin bercakap dalam temu bual televisyen di Moscow, 12 Mac lalu. -REUTERS
Oleh Wartawan Luar Negara
13 Mac 2024, 6:18 pm


MOSCOW: Presiden Russia, Vladimir Putin memberi amaran kepada Barat bahawa negara mereka secara teknikal bersedia untuk menghadapi perang nuklear jika Amerika Syarikat (AS) masih berdegil menghantar tentera ke Ukraine.

Tindakan itu akan dianggap sebagai peningkatan ketara konflik.

Putin, 71, berkata sedemikian hanya beberapa hari sebelum Pilihan Raya Presiden Russia yang akan berlangsung dari 15 hingga 17 Mac ini.

Pilihan raya itu yang pasti akan memberi Putin peluang enam tahun lagi untuk berkuasa.

Katanya, senario perang nuklear adalah tidak tergesa-gesa dan dia melihat tiada keperluan untuk penggunaan senjata nuklear di Ukraine.

“Dari sudut pandangan teknikal ketenteraan, kami sudah tentu bersedia,” katanya memberitahu televisyen Rossiya-1 dan agensi berita RIA.

Putin menjawab soalan sama ada negara itu benar-benar bersedia untuk menghadapi perang nuklear.

Putin berkata, AS memahami bahawa jika mereka mengerahkan tentera di wilayah Russia atau ke Ukraine, Russia akan menganggap langkah itu sebagai campur tangan.

“(Di AS), terdapat pakar yang mencukupi dalam bidang hubungan Rusia-Amerika dan dalam bidang kekangan strategik.

“Oleh itu, saya tidak fikir di sini segala-galanya tergesa-gesa kepadanya (konfrontasi nuklear), tetapi kami bersedia untuk ini,” katanya.

Amaran nuklear Putin datang bersama tawaran lain untuk perbincangan mengenai Ukraine sebagai sebahagian daripada persempadanan semula keselamatan Eropah selepas Perang Dingin.

AS berkata Putin tidak bersedia untuk rundingan serius mengenai Ukraine.

Peperangan di Ukraine mencetuskan krisis paling mendalam dalam hubungan Russia dengan Barat sejak Krisis Peluru Berpandu Cuba 1962 dan Putin memberi amaran beberapa kali Barat berisiko mencetuskan perang nuklear jika ia menghantar tentera untuk berperang di Ukraine.

Putin menghantar puluhan ribu tentera ke Ukraine pada Februari 2022, mencetuskan perang berskala penuh selepas lapan tahun konflik di timur Ukraine antara tentera Ukraine di satu pihak dan proksi Ukraine serta Russia yang pro-Rusia di pihak yang lain. -REUTERS

Ulasan