Tembakan rambang Moscow: White House dakwa tiada penglibatan UkraineTembakan rambang Moscow: White House dakwa tiada penglibatan Ukraine
API marak di Dewan Bandaraya Crocus berikutan insiden tembakan yang dilaporkan, di luar Moscow, Rusia pada 22 Mac lalu. -REUTERS
Oleh Wartawan Luar Negara
25 Mac 2024, 2:59 pm

WASHINGTON: Tiada penglibatan Ukraine dalam pembunuhan beramai-ramai di dewan konsert Moscow Jumaat lalu yang mengorbankan lebih 133 orang, kata White House.

Menurut White House, ISIS-K yang bertanggungjawab sepenuhnya untuk serangan ini.

Sementara itu, Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Kamala Harris dalam temu bual dengan ABC News turut bersetuju bahawa insiden berkenaan tiada penglibatan Ukraine sama sekali.

“Tiada bukti bahawa Ukraine terlibat,” katanya.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih, Adrienne Watson pula berkata, ISIS-K sebenarnya mengikut semua akaun bertanggungjawab atas apa yang berlaku.

‘K’ merujuk kepada Khorasan dengan serangan itu dituntut oleh cawangannya di Afghanistan dan Pakistan, katanya.


Sekurang-kurangnya 137 orang terbunuh apabila lelaki bersenjata menyamar menyerbu Dewan Bandaraya Crocus di pinggir bandar utara Moscow Krasnogorsk dan kemudian membakar bangunan itu pada petang Jumaat lalu.

Kumpulan ISIS-K Sabtu lalu menulis di Telegram bahawa serangan itu dilakukan oleh empat pejuangnya bersenjatakan mesingan, pistol, pisau dan bom api sebagai sebahagian daripada perang yang sedang marak dengan negara yang memerangi Islam.

Sebuah video berdurasi kira-kira seminit setengah yang nampaknya dirakam oleh lelaki bersenjata itu disiarkan dalam akaun media sosial yang biasanya digunakan oleh Negara Islam, menurut kumpulan risikan SITE.

Presiden Russia, Vladimir Putin berikrar untuk menghukum mereka yang berada di sebalik serangan pengganas berkenaan, namun tidak merujuk kepada tuntutan bertanggungjawab IS.

Sebaliknya dia berkata, empat lelaki bersenjata yang cuba melarikan diri ke Ukraine sudah ditangkap.

“Mereka cuba melarikan diri dan dalam perjalanan ke Ukraine, di mana, menurut data awal, laluan disediakan untuk mereka di sebelah Ukraine untuk menyeberangi sempadan negeri,” katanya dalam ucapan di televisyen kepada negara itu pada Sabtu lalu.

Bagaimanapun, Kyiv menafikan sekeras-kerasnya sebarang kaitan dengan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy menuduh Putin cuba mengalihkan kesalahan kepada mereka.

ISIS-K ialah kumpulan pemberontak Sunni yang muncul dari wilayah Nangarhar timur Afghanistan sekitar tahun 2015 merangkumi India, Iran dan Asia Tengah.

Kumpulan itu melakukan berpuluh-puluh serangan di Afghanistan dan Pakistan. -AFP

Ulasan