Usia bersara pekerja di Singapura 64 tahun mulai 2026, 65 pada 2030

GAMBAR fail orang ramai melintas jalan di daerah pusat perniagaan di Singapura. -CNA


Usia bersara pekerja di Singapura 64 tahun mulai 2026, 65 pada 2030
Oleh Wartawan Luar Negara


SINGAPURA: Mulai 2026, umur persaraan di Singapura meningkat setahun dan para pekerja di negara itu hanya boleh diminta bersara apabila mereka mencapai umur 64 tahun.

Lapor CNA, ini adalah sebahagian daripada langkah untuk meningkatkan secara progresif umur persaraan di Singapura kepada 65 tahun menjelang tahun 2030.

ADVERTISING


Umur bekerja semula juga akan dinaikkan kepada 69 tahun pada 2026, kata Menteri Negara Tenaga Manusia, Gan Siow Huang di Parlimen Singapura semalam.

Ini bermakna majikan mesti menawarkan pekerja semula pekerjaan sehingga mereka mencapai umur 69 tahun.

Menjelang 2030, umur bekerja semula akan dinaikkan kepada 70 tahun.

Warganegara Singapura dan penduduk tetap yang mempunyai prestasi kerja yang memuaskan dan sihat dari segi perubatan untuk terus bekerja layak untuk diambil bekerja semula.


Bagi pekerja yang hanya menyertai syarikat selepas mencapai umur 55 tahun, mereka juga mesti berkhidmat dengan majikan semasa mereka sekurang-kurangnya dua tahun sebelum mencapai umur persaraan untuk layak.

Kontrak penggajian semula hendaklah sekurang-kurangnya satu tahun dan boleh diperbaharui setiap tahun.

Peningkatan yang dirancang dalam umur persaraan dan penggajian semula diumumkan pada 2019 apabila pekerja boleh diminta untuk bersara pada usia 62 tahun.

Peningkatan pertama berlaku pada Julai 2022.

“Lebih sembilan daripada 10 pekerja kanan yang layak dan ingin terus bekerja ditawarkan untuk bekerja semula pada 2023. Bagi memastikan kenaikan seterusnya dilaksanakan dengan lancar, saya menggalakkan majikan mula merancang lebih awal,” kata Siow Huang.

Sesetengah syarikat mungkin perlu menyesuaikan tenaga kerja mereka dan rancangan peningkatan kemahiran untuk mengekalkan pekerja kanan, tambahnya.

“Inilah sebabnya kami mengambil pendekatan berperingkat dan mengumumkan kenaikan itu lebih awal.”

Pengeluaran Tabung Simpanan Pekerja (CPF) dan umur pembayaran tidak terjejas oleh perubahan ini.

Kementerian Tenaga Kerja (MOM) Singapura berkata, peningkatan umur persaraan dan pekerjaan semula adalah disebabkan jangka hayat yang lebih panjang.

Perubahan itu juga boleh membantu menangani kekurangan tenaga kerja.

MOM juga mengumumkan peningkatan had sokongan gaji untuk Program Penukaran Kerjaya Tenaga Kerja Singapura mulai 1 April ini.

Bagi pekerja menganggur matang atau jangka panjang, had akan dinaikkan kepada S$7,500 (AS$5,600 atau RM26,391.32) sebulan, meningkat daripada S$6,000 (RM21,113.552).

Pembiayaan untuk pekerja lain boleh meningkat sehingga S$5,000 sebulan (RM17,594.30 , berbanding S$4,000 (RM14,076.22) pada masa ini.

Kadar pembiayaan kekal sehingga 70 peratus daripada gaji bulanan pekerja untuk warganegara dan pemastautin tetap di bawah umur 40 tahun dan 90 peratus untuk pekerja menganggur matang dan jangka panjang.

Menteri Tenaga Manusia Singapura, Tan See Leng juga berkata, Program Penukaran Kerjaya untuk pekerja sedia ada dalam syarikat akan diperluaskan melangkaui kemahiran semula bagi mereka yang mempunyai pekerjaan yang berisiko diberhentikan kerja.

“Melangkah ke hadapan, kami akan menyokong majikan yang secara proaktif melatih semula pekerja sedia ada untuk mengambil peranan pekerjaan pertumbuhan baharu,” katanya.

Beliau menggesa majikan untuk menghubungi Tenaga Kerja Singapura untuk melihat bagaimana program itu boleh membantu mereka memenuhi keperluan bakat mereka.

Ulasan