Jordan tidak benarkan perang serantau berlaku di wilayahnya


Jordan tidak benarkan perang serantau berlaku di wilayahnya
Istanbul: Raja Jordan Raja Abdullah II menerima satu panggilan telefon daripada Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden pada Sabtu, menurut The Royal Hashemite Court.

Panggilan telefon itu meliputi perkembangan terkini di rantau itu dan usaha untuk mengurangkan ketegangan dan mewujudkan gencatan senjata di Gaza, menurut kenyataan The Royal Hashemite Court, lapor Agensi Anadolu.

Raja Abdullah menekankan keperluan untuk menghentikan peningkatan konflik di rantau itu dengan segera dan memberi amaran bahawa sebarang langkah peningkatan yang diambil Israel akan mengembangkan lagi konflik di rantau itu.

Baginda bertitah menamatkan serangan di Gaza dengan segera adalah langkah yang perlu bagi mengelakkan konflik itu daripada ''melimpah" ke rantau itu.
Lagi Berita

"Jordan tidak akan membenarkan perang di rantau ini berlaku di wilayahnya, dan mengingatkan akan kesan serangan Israel ke atas Gaza dan langkah unilateral di Tebing Barat," katanya.

Raja Abdullah dalam titahnya menggesa perlindungan diberikan kepada orang awam di Gaza dan memastikan bekalan bantuan kemanusiaan disampaikan menerusi pelbagai saluran secara berterusan.

The Royal Hashemite Court berkata perbincangan dalam perbualan telefon itu meliputi keperluan untuk mengekalkan koordinasi antara Jordan dan Amerika Syarikat dalam perkembangan serantau.
Disiarkan pada: April 15, 2024 @ 4:44pm

Ulasan