Kekalkan BERNAS pengimport tunggal untuk buka peluang kepada entiti lain


Kekalkan BERNAS pengimport tunggal untuk buka peluang kepada entiti lain
Oleh Prof Dr Abdul Rahim Abdul Samad - April 2, 2024 @ 12:27pm
Kewujudan kartel di negara ini menjejaskan persaingan dan boleh memanipulasi harga serta pasaran dalam pelbagai cara, misalnya perjanjian penetapan harga hingga merugikan pengguna dengan mengekalkan harga tinggi.

Kartel juga merugikan perniagaan yang jujur kerana tidak dapat bersaing dengan amalan tidak sihat. Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) mengambil pelbagai langkah untuk menangani kartel, termasuk mengenakan denda tinggi ke atas syarikat didapati menetapkan harga dan mengambil tindakan terhadap penipuan.

Kewaspadaan berterusan diperlukan kerana untuk membasmi kartel sepenuhnya, apatah lagi ia bukan tugas mudah kerana struktur pemilikan kompleks dan budaya pakatan sulit.

Berkaitan padi dan beras negara, terdapat dakwaan kewujudan kartel dan orang tengah mengaut keuntungan lebih daripada petani atau peruncit. Pihak berkuasa perlu menyiasat dakwaan ini, manakala hasil siasatan perlu didedahkan kepada orang ramai.
DISYORKAN UNTUK ANDA


Sekiranya terdapat bukti kartel makanan bertanggungjawab terhadap kekurangan bahan ruji itu, mereka terbabit mesti dihukum dengan berat kerana ia mencabuli hak asasi rakyat terhadap makanan.

Selain itu, terdapat dakwaan petani berhubung pakatan sulit kartel dalam kalangan pengilang padi membawa kepada penurunan mendadak harga pembelian padi. Dalam isu beras, sebelum ini, Persatuan Beras Bumiputera Malaysia (PPBMM) mendakwa maklum balas diberikan daripada ahlinya menyatakan tiada bekalan beras putih daripada Padibernas Nasional Bhd (BERNAS).


Situasi sebegini membayangkan kononnya wujud plot dalam BERNAS dan isu kartel beras itu dikatakan adalah benar. Oleh itu, kerajaan perlu mengkaji semula struktur organisasi beras negara yang kali terakhir disemak pada 2008. Sistem ini sudah digunakan sejak 2008 dan memerlukan penilaian semula.

Justeru, kerajaan perlu menilai struktur organisasi beras dengan membabitkan pakar kajian dasar pertanian dan pakar ekonomi dari universiti pakar dalam isu antitrust dan persaingan dalam menangani masalah ini.

Adalah lebih baik untuk kita menjalankan penyelidikan dan penyiasatan sewajarnya sebelum bersetuju dengan dakwaan sesetengah pihak bahawa terdapat pergerakan seperti kartel dalam kalangan pengilang untuk menurunkan harga pembelian padi bagi memaksimumkan keuntungan mereka.

Konsesi BERNAS berakhir 2031

Sementara itu, BERNAS menjadi pengimport tunggal beras negara dan perjanjian konsesinya dengan kerajaan dilanjutkan dua kali, dengan yang terbaru berakhir pada 2031.

Ini bermakna perjanjian konsesi BERNAS dengan kerajaan akan bertahan selama 35 tahun dengan konsesi terbaru bermula dari 11 Januari 2021 hingga 10 Jan 2031, bernilai RM2.3 bilion.

Walaupun ada desakan pihak tertentu untuk membatalkan perjanjian konsesi ini, peranan BERNAS sebagai pengimport beras negara dikatakan masih relevan untuk menangani kekurangan bekalan beras negara.

Oleh itu, perlu diwujudkan satu kajian kebolehlaksanaan holistik bagi, menilai sama ada BERNAS sebagai pengimport tunggal boleh memberikan keuntungan lebih atau lebih baik peluang diberi kepada entiti lain untuk terbabit sebagai pengimport beras negara.

Namun, secara amnya pasaran persaingan akan memberi lebih manfaat kepada pengguna. Dalam pasaran kompetitif, ramai pemain industri bersaing dengan menjual pada harga terbaik.

Persaingan mendorong harga turun ke tahap hampir dengan kos pengeluaran minimum hingga memberi manfaat kepada pengguna mendapatkan produk dengan lebih murah. Monopoli boleh menetapkan harga lebih tinggi untuk produk mereka.

Persaingan akan memberi insentif kepada pemain industri untuk sentiasa memperbaiki amalan mereka dan menjadi lebih cekap. Mereka perlu mencari cara untuk mengurangkan kos dan meningkatkan hasil untuk kekal berdaya saing di pasaran.

Ini boleh membawa kepada inovasi dalam pengoperasian dan penggunaan teknologi baharu bagi meningkatkan kecekapan. Ini menjadikan monopoli tanpa tekanan persaingan, mungkin tidak mempunyai dorongan sama untuk meningkatkan kecekapan.

Dengan kewujudan ramai pemain industri, terdapat pelbagai jenis produk akan tersedia untuk pengguna. Ini boleh menggalakkan kepelbagaian dalam apa ditawarkan dan memenuhi pilihan pengguna berbeza.

Monopoli mungkin mengehadkan kepelbagaian produk ditawarkan, memfokuskan pada apa paling menguntungkan, tidak semestinya apa yang pengguna inginkan. Pasaran kompetitif menawarkan lebih kawalan ke atas produk dan harga pemain industri.

Mereka boleh berunding dengan pembeli berbeza untuk mendapatkan tawaran terbaik. Monopoli, sebagai entiti tunggal, boleh menentukan harga, berpotensi memerah keuntungan dan menjadikan petani misalnya lebih sukar untuk mencari rezeki.

Dengan menangani isu ini, Malaysia boleh membuka kunci pasaran beras lebih berdaya tahan dan dinamik. Ini akan diterjemahkan kepada beberapa kelebihan utama untuk rakyat.

Pertama, pasaran kompetitif menjadikan bekalan beras stabil, mengurangkan pergantungan kepada import dan potensi gangguan.

Kedua, meningkatkan persaingan boleh menurunkan harga, menjadikan beras lebih mudah diakses oleh semua rakyat Malaysia.

Ketiga, tumpuan kepada daya saing menggalakkan inovasi dan kecekapan, yang berpotensi membawa kepada varieti dan kaedah pemprosesan beras lebih berkualiti.

Keempat, pasaran beras berkembang maju menyokong petani tempatan, meningkatkan ekonomi dan mata pencarian petani di luar bandar.

Peluasan ini memberikan gambaran lebih jelas mengenai kesan positif pasaran beras kompetitif dan selamat terhadap keselamatan makanan, kemampuan, kualiti dan pembangunan luar bandar di negara ini.

Penulis adalah Ketua Laboratori Kajian Dasar Pertanian dan Makanan, Institut Pertanian Tropika dan Sekuriti Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM)

Ulasan