Kumpulan Islam kritik polis pilih kasih kendali kes serangan

Kumpulan Islam kritik polis pilih kasih kendali kes serangan
April 26, 2024

Share
Ramia Abdo Sultan (depan, tiga dari kanan) dalam sidang media di Sydney, Australia pada hari ini, Jumaat, 26 April 2024. (FOTO: AAP melalui AP)

SYDNEY: Kumpulan Islam di Australia telah mengkritik perbezaan dalam tindak balas polis terhadap dua serangan tikaman di Sydney pada bulan ini, dengan mengatakan ia telah mewujudkan persepsi ‘pilih kasih’ dan seterusnya mengasingkan masyarakat minoriti Islam di negara itu.

Majlis Imam Kebangsaan Australia (ANIC) pada hari ini, Jumaat (26 April) berkata, serangan di pusat beli-belah Bondi Junction baru-baru ini ‘disifatkan dengan cepat sebagai isu kesihatan mental’; manakala kes seorang uskup Kristian ditikam di sebuah gereja di Sydney dua hari kemudian ‘diklasifikasikan sebagai tindakan pengganas hampir serta-merta’.

“Layanan berbeza terhadap dua insiden keganasan di Australia baru-baru ini adalah nyata,” kata penasihat perhubungan komunikasi ANIC dan peguam, Ramia Abdo Sultan, dalam satu kenyataan pada sidang media bersama Alliance of Australian Muslims dan Australian Muslim Advocacy Network, lapor AP.

“Ketidaksamaan dalam tindak balas sedemikian mewujudkan persepsi ‘pilih kasih’ dalam proses penguatkuasaan undang-undang dan kehakiman,” tambahnya.

Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun dituduh menikam berulang kali Uskup Mar Mari Emmanuel dan seorang paderi di Gereja Christ the Good Shepherd pada 15 April lalu, dua hari selepas serangan di Bondi Junction, yang menyaksikan enam orang terbunuh manakala dua belas yang lain cedera parah oleh penyerang tunggal dengan sejarah penyakit mental.

Remaja itu didakwa pada minggu lalu kerana melakukan perbuatan yang diklasifikasikan sebagai tindakan ‘pengganas’ – jenayah yang membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Lima remaja lelaki lain berumur antara 14 hingga 17 tahun juga telah didakwa atas kesalahan keganasan berkaitan dengan kejadian di gereja tersebut.

Mereka adalah antara tujuh yang ditahan dalam siri serbuan yang dihebahkan di seluruh barat daya Sydney dalam operasi besar oleh Joint Counter-Terrorism Team.

Remaja lelaki berusia 16 tahun itu, yang dituduh mengikut ideologi agama ekstremis, hadir di mahkamah kanak-kanak Sydney semalam, Khamis (25 April), dengan hanya remaja berusia 14 tahun itu dibenarkan ikat jamin; menjadikan dia masih dalam tahanan pada hari ini sementara menunggu rayuan.

Sehubungan itu, Sultan menggesa siasatan terhadap proses yang membawa kepada serbuan polis untuk memastikan ketelusan dan akauntabiliti dalam sistem kehakiman dan untuk mengelakkan peminggiran kumpulan etnik dan agama yang berbeza.

“Kita juga mesti menangani isu pemprofilan kaum dan agama yang bermasalah dan berpanjangan, yang telah menjadi sebahagian daripada fabrik masyarakat selama beberapa dekad.

“Anggapan bahawa keganasan sememangnya terikat dengan agama bukan sahaja tidak tepat tetapi berbahaya,” tegasnya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri New South Wales, Chris Minns bersetuju bahawa dakwaan keganasan adalah penting untuk dibuat dengan betul tetapi menolak sebarang keperluan untuk sebarang perubahan.

“Kebenaran perkara itu adalah, dalam beberapa keadaan dan hanya beberapa kejadian di mana terdapat aktiviti pengganas, ia adalah akibat daripada ekstremisme berasaskan agama,” kata Minns dalam sidang akhbar di Sydney pada hari ini.

Sementara itu, seorang pelajar universiti Sydney menyelesaikan tuntutan fitnahnya terhadap rangkaian Channel Seven Australia kerana secara salah mengenal pasti dia sebagai penyerang dalam serangan pusat beli-belah Bondi Junction.

Channel Seven telah secara palsu mengenal pasti pelajar berusia 20 tahun, Benjamin Cohen, sebagai penyerang selepas dia dinamakan dalam beberapa catatan di platform X.

Polis kemudiannya mengenal pasti penyerang itu sebagai Joel Cauchi, 40, yang mati ditembak oleh pegawai polis pertama yang bertindak balas.

“Channel Seven mengakui ia (laporan mengenai Benjamin Cohen) adalah satu kesilapan besar dan bahawa dakwaan ini adalah palsu sepenuhnya dan tanpa asas,” kata Pengarah Urusan Channel Seven, Jeff Howard dalam satu kenyataan yang dilaporkan oleh Australian Broadcasting Corp. pada hari ini.

“Channel Seven memohon maaf kepada anda atas bahaya yang anda dan keluarga anda alami akibat kenyataan kami tentang anda,” tambah kenyataan itu, dengan butiran lain mengenai penyelesaian berkenaan telah dirahsiakan. – Agensi– HARAKAHDAILY 26/4/2024

Ulasan