Afrika Selatan fail langkah tambahan henti serangan Israel kepada ICJAfrika Selatan fail langkah tambahan henti serangan Israel kepada ICJ
KES Afrika Selatan terhadap Israel telah diadakan di The Hague, Belanda. -Palestine Chronicles
Oleh Wartawan Luar Negara
12 Mei 2024, 11:46 am

THE HAGUE: Afrika Selatan memfailkan permintaan segera kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), Jumaat lalu untuk langkah tambahan di tengah-tengah serangan Israel ke atas Gaza, khususnya di bandar Rafah di mana lebih 1.4 juta rakyat Palestin berlindung.

Dalam permintaan baharunya, Afrika Selatan menyatakan bahawa langkah-langkah sementara yang ditunjukkan oleh ICJ sebelum ini tidak mampu menangani sepenuhnya keadaan yang berubah di wilayah terkepung itu.

Malah, tentera Israel pada hari Selasa menggempur dan menduduki bahagian Palestin di persimpangan Rafah dengan Mesir, menutup satu-satunya pintu masuk Palestin ke dunia.

“Afrika Selatan meminta mahkamah untuk menunjukkan langkah-langkah sementara dan mengubah suai langkah-langkah sementara sebelumnya.

“Situasi yang disebabkan oleh serangan Israel ke atas Rafah dan risiko melampau yang ditimbulkannya kepada bekalan kemanusiaan dan perkhidmatan asas ke Gaza, kepada kelangsungan sistem perubatan Palestin dan kepada kelangsungan hidup rakyat Palestin di Gaza sebagai satu kumpulan.

“Bukan sahaja peningkatan keadaan semasa, tetapi menimbulkan fakta baharu yang menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada hak rakyat Palestin di Gaza,” kata Afrika Selatan dalam permintaannya, menurut ICJ.


Afrika Selatan membawa Israel ke ICJ pada akhir 2023 menuduhnya melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

Keputusan sementara pada bulan Januari mengatakan adalah masuk akal bahawa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di kawasan terkepung itu dan mengarahkan Israel menghentikan perbuatan tersebut dan mengambil langkah untuk menjamin bahawa bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam.

Pada 6 Mac lalu, Afrika Selatan sekali lagi memfailkan permintaan segera dengan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk langkah sementara yang diperintahkan oleh Mahkamah pada 26 Januari lalu, diperkukuh bagi mengelakkan bencana kebuluran di Gaza yang terkepung.

Permohonan segera diperlukan oleh kebuluran yang meluas di Gaza, yang meragut nyawa sekurang-kurangnya 15 kanak-kanak pada minggu lalu sahaja dengan jumlah sebenar dipercayai lebih tinggi,” kata presiden Afrika Selatan dalam satu kenyataan.

Ia menegaskan bahawa pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran bahawa jumlah kematian akan meningkat secara eksponen melainkan aktiviti ketenteraan dihentikan dan sekatan ditarik balik.

Dalam permintaan baharunya, ICJ berkata, Afrika Selatan menyatakan bahawa ia terpaksa untuk kembali ke mahkamah memandangkan fakta baharu dan perubahan dalam situasi di Gaza, terutamanya keadaan kebuluran yang meluas yang disebabkan oleh pelanggaran teruk yang berterusan.

Konvensyen mengenai Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid oleh Negara Israel dan pelanggaran nyata yang berterusan terhadap langkah-langkah sementara yang ditunjukkan oleh Mahkamah ini pada 26 Januari 2024.

Ia meminta Mahkamah untuk menunjukkan langkah-langkah sementara atau mengubah suai langkah-langkah sementara yang ditunjukkan dalam Perintahnya pada 26 Januari lalu.

“Untuk memastikan keselamatan dan keselamatan 2.3 juta rakyat Palestin di Gaza, termasuk lebih sejuta kanak-kanak dengan segera,” ICJ menyatakan. -AGENSI

Ulasan